Kwetsbare economie domineert IMF-top
TOKIO (ANP) – De kwetsbare staat van de internationale economie domineert de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. De aanhoudende problemen in de eurozone, het dreigende begrotingsravijn in de Verenigde Staten en de afzwakkende groei van opkomende economieën zorgen dat er weinig lichtpuntjes zijn voor de ministers van Financiën en centralebankpresidenten die de komende dagen in Tokio bijeenkomen.
In de aanloop naar de bijeenkomsten van vrijdag en zaterdag liet de top van het IMF dan ook geen moment onbenut om politici op te roepen tot meer actie. „We verwachten moedige beslissingen van beleidsmakers. We weten wat nodig is, nu moet het ook gebeuren”, vatte IMF-directeur Christine Lagarde de boodschap samen.
Concrete beslissingen, bijvoorbeeld over de aanpak van de schuldencrisis of de begrotingsproblematiek in de VS, worden niet genomen op de IMF-top, waar China slechts een bescheiden rol zal spelen. De centralebankpresident en de minister van Financiën van ’s werelds op een na grootste economie mijden de top vanwege het conflict tussen China en Japan over een groep onbewoonde eilandjes. Lagarde noemde China de verliezer van die beslissing en riep beide landen op snel tot een harmonieuze oplossing te komen en hun economische samenwerking te hervatten.
De beloofde hervorming van het IMF, die opkomende landen meer invloed moet geven ten koste van het gewicht van de oude industriële grootmachten, laat ondertussen nog op zich wachten. Oorspronkelijk had de nieuwe stemverdeling in Tokio moeten worden bekrachtigd. Maar omdat de handtekening van de VS nog altijd ontbreekt, wordt die deadline niet gehaald.
Nederland loopt al wel vooruit op de veranderingen. De zetel die Nederland al sinds de oprichting van het fonds in 1944 bezet, wordt vanaf november samengevoegd met die van België. Beide landen krijgen afwisselend de leiding over hun kiesgroep, die naast de Benelux bestaat uit een omvangrijke groep voornamelijk Oost-Europese landen. Nederland voert de komende vier jaar het bewind, daarna is de beurt aan België.
Op de top wordt de kas van het IMF in ieder geval verder gespekt. Diverse landen zullen voor een totaalbedrag van 300 miljard dollar aan nieuwe bijdragen officieel bekrachtigen. Daarmee heeft het fonds dan circa twee derde van de nieuwe middelen die eerder dit jaar door de lidstaten werden toegezegd daadwerkelijk binnen. Het geld moet het IMF in staat stellen de gevolgen van de economische crisis wereldwijd te blijven bestrijden.