Binnenland

Miljoenennota: begrip en woede

Maatschappelijke organisaties reageren beurtelings begripvol, boos en woedend op de Miljoenennota.

Binnenlandredactie
16 September 2003 15:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

Arcares, brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen: Door de korting van 0,8 procent die de overheid de instellingen oplegt, komt de kwaliteit van de zorg verder onder druk te staan. En dat terwijl het aantal ouderen tot 2015 met 20 procent zal stijgen. De voornemens van het kabinet, zoals minder regels, hogere eigen bijdragen en een ander zorgstelsel, kunnen de druk verminderen. Ze zijn echter niet genoeg om de zorg op peil te houden.

Artsenorganisatie KNMG: Wij vinden dat de nieuwste kabinetsvoornemens onvoldoende koers zetten in de richting van vraaggestuurde zorg en eigen verantwoordelijkheid van burgers en aanbieders, terwijl het kabinet stelt dat juist te beogen. De KNMG is positief over het plan het stelsel te herzien in 2006 en over het voorgenomen beleid met betrekking tot de wachttijden.

Algemene Onderwijsbond (AOb): Ondanks de nadruk op 700 miljoen euro extra, blijkt het kabinet per saldo helemaal niet te investeren in onderwijs. Tegenover de 700 miljoen aan investeringen staat een bezuiniging van 600 miljoen op onderwijsuitgaven. Daar bovenop komen de bezuinigingen op de ambtenarensalarissen, wat de onderwijssector 650 miljoen kost. Bij elkaar bezuinigt het onderwijs ruim 500 miljoen euro. De manier waarop minister Van der Hoeven haar plannen en begroting presenteert is volksverlakkerij. Of op z’n minst misleidend. Met deze bezuinigingen valt ook de bodem onder de ambitieuze plannen van de minister weg.

Onderwijsbond CNV: We zijn positief over de voorgenomen investering van 700 miljard in het onderwijs. Uit de begroting blijkt dat scholen en andere onderwijsinstellingen meer vrijheid krijgen om eigen keuzes te maken. Maar het ministerie is niet consistent in zijn beleid rond de decentralisatie. Waar het ene moment ruimte wordt gelaten aan scholen, wordt die ruimte weer ingeperkt door uitvoerige regels rond de verantwoording. De extra gelden worden sterk geconcentreerd op onderwijsondersteunende en/of managementactiviteiten en minder ter versterking van het onderwijsproces in de klas.

ACOM, CNV-bond voor militairen: Defensie dumpt de komende jaren 12.000 werknemers op hardvochtige en harteloze wijze. Minister Kamp en staatssecretaris Van der Knaap van Defensie geven de voorkeur aan bommen en granaten boven personeel. De ACOM maakt zich zorgen over bezuinigingen op de veteranenzorg en op de militaire tehuizen.

Ontwikkelingsorganisatie Novib: Het kabinet is bezig het budget voor zuivere ontwikkelingshulp te vervuilen. Dat gebeurt door bijvoorbeeld vredesmissies en verzekeringen van exportkredieten en investeringen voor het Nederlandse bedrijfsleven onder te brengen bij ontwikkelingssamenwerking. Het budget van 0,8 procent van het bruto nationaal product blijft weliswaar gehandhaafd, maar wordt ernstig vervuild doordat het kabinet er zaken uit wil betalen die daar niet thuishoren. Dat zijn de adders onder het gras die door veel mooie woorden worden toegedekt.

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): Het milieu- en natuurbeleid van het kabinet is efficiënt, maar er zijn aanzienlijke afbreukrisico’s. Voorgenomen milieubesparingen, oplopend tot 900 miljoen euro, hebben geen grote nadelige effecten. Zo is de aankoop van emissierechten, waarbij verplichtingen voor de beperking van de uitstoot van broeikasgassen buiten de eigen grenzen worden afgewikkeld, nu nog goedkoper dan begroot. Maar wat gebeurt er als deze emissiereductie duurder wordt?

Natuur en Milieu: Nederland wordt in de komende jaren minder leefbaar. Er is te weinig aandacht voor het terugdringen van vervuilende stoffen, openbaar vervoer, verbetering van de kwaliteit van natuur en water en groen bij de steden. Deze beleidsterreinen worden veronachtzaamd of zelfs op achterstand gezet. Milieuvriendelijk gedrag van burgers, bedrijven en overheden wordt ontmoedigd.

Stichting Rokersbelangen: Wij zijn het beu om als melkkoe van de overheid te worden gebruikt. De verhoging van de accijns op tabak is een idiote maatregel, waardoor de prijs van een pakje sigaretten ongeveer 20 procent hoger wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer