Ouders blij met flexibele tijden basisschool
DEN HAAG (ANP) – Het lukt ouders beter om werk en gezin te combineren als de basisschool van hun kinderen gebruikmaakt van flexibele onderwijstijden. Ook ervaren ouders dan minder stress en brengen zij meer tijd door met hun kinderen. Dat blijkt uit het eerste jaar van een proef op zeven scholen, meldt minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
De scholen die aan de 3-jarige proef meedoen, mogen het hele jaar lesgeven en hoeven zich niet te houden aan de verplichte zomervakantie. Daarnaast mochten ze onbeperkt schoolweken van 4 dagen aanbieden. Voorwaarde is wel dat de kinderen voldoende les krijgen. Daar voldeden de scholen aan; ze maakten zelfs meer gebruik van de onderwijstijd dan verplicht is.
Over de effecten op het onderwijs is volgens Van Bijsterveldt nog niets te zeggen, daarvoor loopt de proef nog te kort. Tot nog toe zijn in elk geval geen tekortkomingen vastgesteld.
De Sociaal-Economische Raad (SER) adviseerde in 2011 dat scholen meer rekening moeten houden met de werktijden van ouders, omdat zij steeds meer moeite hebben hun werk met het gezin te combineren. Daarop besloot Van Bijsterveldt te gaan experimenteren met onderwijstijden.
De minister wil uiteindelijk „toe naar een vorm van onderwijs die past bij de wensen van gezinnen en scholen”. Aanpassingen van het systeem moeten leiden tot scholen „waar leerlingen en leerkrachten dagelijks worden uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen en waar ouders zorg en werk beter kunnen combineren”.
De minister gaat de ervaringen uit de proeven gebruiken om te zien of het mogelijk is om de regels over onderwijstijden flexibeler te maken. Vanaf augustus gaan nog eens vijf scholen meedoen aan de proef.