Buitenland

Arbeiders voelen zich verraden door Morsi

CAÏRO – Volgens de Egyptische arbeidersbeweging heeft de nieuwe president Morsi hen verraden. Samen met de moslimbroederschap neemt hij zijn toevlucht tot dezelfde tactieken tegen stakende arbeiders als het oude regime. Aldus de vakbonden.

Jielis van Baalen
9 October 2012 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 23:37
Mohammed Morsi. Foto EPA
Mohammed Morsi. Foto EPA

Morsi en zijn regering hebben tijdens de eerste honderd dagen alle beloften aan de arbeiders gebroken, stelt de arbeidersbeweging in een vernietigend rapport.

Het rapport werd maandag –precies op die honderdste dag–
door diverse Egyptische vakbonden gepresenteerd. Het regime zou in de media vijandige op-
merkingen hebben gemaakt over werknemers, er zouden 39 onafhankelijke vakbondsleden zijn ontslagen en 32 anderen gevangen zijn genomen nadat ze in staking waren gegaan.

Volgens het rapport „passen de reacties van de regering op de stakingen niet bij een postrevolutionaire regering. Integendeel: zij neemt haar toevlucht tot dezelfde tactieken als het oude regime.”

Deze tactieken zijn inderdaad niet nieuw. De staatsmedia worden gebruikt om de arbeidersbeweging en haar leiders zwart te maken en te beschuldigen van het ontwrichten van de economie.

Kort na zijn aanstelling als president had Morsi beloofd die bepalingen in de grondwet die de vakbondsactiviteiten moeten regelen, aan te passen. De moslimbroederschap (waarvan Morsi nog altijd voorzitter is) had zich al tijdens de eerste dagen van de opstand van vorig jaar solidair verklaard met de arbeidersbeweging. Maar ondanks het feit dat de broederschap de meeste zetels heeft in het parlement, is ze er nog steeds niet in geslaagd de felbegeerde nieuwe onafhankelijke vakbondswet te regelen. Inmiddels zijn er al 1200 zelfstandige vakbonden in Egypte.

„Dit toont het gebrek aan wil van de broederschap om werknemers de vrijheid en de onafhankelijkheid te geven die ze verdienen”, aldus het rapport.

Kort na zijn beëdiging tot pre-
sident benoemde Morsi de mos-
limbroeder Khaled al-Azhar tot minister van Arbeid en Immi-
gratie. Inmiddels ligt er wel een
wet klaar die het mogelijk moet
maken alle leden van de Natio-
nale Democratische Partij van Mubarak op hun zestigste te schrappen als vakbondslid.

De vakbonden geven ook enkele voorbeelden van de manier waarop het nieuwe regime de arbeidersbeweging behandelt. Kort nadat Morsi werd gekozen, beschuldigde moslimbroeder Mohamed al-Beltagy protesterende arbeiders van samenzwering tegen de president.

In een ander voorbeeld wordt de broederschap ervan beschuldigd dat ze de werknemers van de Nile Fine Company (een spinnerij en weverij) niet heeft gesteund. Daardoor kon de eigenaar van het bedrijf ongehinderd 34 werknemers ontslaan en kon hij van de anderen hun salarissen bevriezen. Het incident gebeurde enkele dagen na Morsi’s verkiezing.

Het rapport vermeldt nog veel andere incidenten waarbij Morsi en de broederschap bij grote ontslagen niet in actie zijn gekomen. Aan het door de buitenlandse pers zo bewonderde buitenlandse optreden van Morsi hebben de Egyptische arbeiders geen boodschap. Hun stelling is duidelijk: de moslimbroeders –met hun Morsi voorop– hebben binnenlands nog een heleboel vertrouwen te winnen. En de kans is groot dat de vakbonden daar niet opnieuw honderd dagen op willen wachten. De stakingsvlaggen wapperen al.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer