Binnenland

Burgemeester Nijmegen wil internationale bevrijdingsroute

NIJMEGEN (ANP) – Als het in 2014 en 2015 precies 70 jaar geleden is dat geallieerde troepen West-Europa bevrijdden van de Duitsers, moet er een herinneringsroute zijn aangelegd vanaf de stranden in Normandië tot in Berlijn. Langs die route moeten bezoekers op elke plek waar iets is gebeurd in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog informatie kunnen krijgen.

3 October 2012 16:27Gewijzigd op 14 November 2020 23:31
Herdenking van de Slag om Arnhem. Foto ANP
Herdenking van de Slag om Arnhem. Foto ANP

Dat project probeert burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen samen met de stadsregio Arnhem-Nijmegen van de grond te tillen. Dinsdag geeft Bruls een presentatie van de plannen voor de Liberation Route Europe bij de Europese Commissie in Brussel.

In het gebied van Eindhoven tot voorbij Arnhem liggen al zogeheten luisterstenen, waar toeristen stukjes informatie over de opmars in september 1944 kunnen horen. Ook staan op sommige plekken in het landschap informatiepanelen, die ook verwijzen naar de geallieerde begraafplaatsen, de talloze monumenten en de tentoonstellingen over de operatie Market Garden in dit gebied. Deze route is een toeristisch succes.

De Liberation Route Europe moet beginnen op de Normandische stranden waar de bevrijders op 6 juni 1944 landden. Via Frankrijk, België, Luxemburg en Nederland zou de route moeten voeren tot in het hart van Berlijn in Duitsland, tot aan de dag dat nazi-Duitsland zich overgaf.

De internationale route moet een onderdeel worden van het nieuwe motto voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog, From Memory to History, aldus een woordvoerder van Bruls.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer