Buitenland

Great Barrier Reef in 27 jaar gehalveerd

SYDNEY (ANP/AFP) – Het koraal van het Great Barrier Reef in Australië is gehalveerd in de afgelopen 27 jaar. Dat blijkt uit een studie. Het koraal is verdwenen door zware stormen, zeesterren en verbleking van het koraal door verzuring en opwarming van het zeewater.

2 October 2012 10:13Gewijzigd op 14 November 2020 23:29

Het Great Barrier Reef is ’s werelds grootste koraal. Maar als het zo doorgaat, kan het over 10 jaar opnieuw zijn gehalveerd, waarschuwen onderzoekers van het Australian Institute of Marine Sciences (AIMS) en de University of Wollongong.

Bijna de helft van de schade is toegebracht door het toenemend aantal cyclonen, waarvan er 34 over het gebied zijn getrokken sinds 1985. De rest van de schade wordt vooral veroorzaakt door zeesterren, die zich voeden met de poliepen op het koraal. Verbleking zorgt voor circa 10 procent van de schade.

„De verkleining is erg zorgelijk. Het leefgebied van tienduizenden soorten wordt zo aanzienlijk beperkt”, aldus de studie, die dinsdag is gepubliceerd in het Proceedings of the National Academy of Sciences. Het koraal kan weer aangroeien. „Maar herstel duurt 10 à 20 jaar. De herstelperiodes zijn meestal te kort, waardoor het koraal op lange termijn verkleint”, zei auteur Hugh Sweatman.

Een idee is om het koraal een handje te helpen. Hoofd John Gunn van het AIMS: „We kunnen de stormen niet tegenhouden, maar wel de zeesterren”. Dat kan door de waterkwaliteit te verbeteren: de zeesterren gedijen nu goed dankzij de vele kunstmest die in het water is gestroomd.

Zonder zeesterren zou het Great Barrier Reef 0,9 procent per jaar kunnen aangroeien, aldus de onderzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer