Leger Indonesië doodt 23 rebellen in Atjeh
De strijd tussen het Indonesische leger en rebellen in Atjeh heeft de afgelopen dagen aan 23 rebellen en twee burgers het leven gekost, hebben legerwoordvoerders vrijdag bekendgemaakt.
Zeven rebellen werden donderdagavond doodgeschoten bij een treffen met het leger in het district Bireuen. Vijf rebellen kwamen om bij andere vuurgevechten in dezelfde regio, een bolwerk van de rebellen in noordelijk Atjeh. Later werden daar ook de door kogels omgekomen burgers gevonden. Elf rebellen werden gedood bij schermutselingen elders in Atjeh.
De opgave van het leger kon niet worden geverifieerd omdat Jakarta geen onafhankelijke berichtgeving vanuit Atjeh toestaat.
Sinds Jakarta op 19 mei een vijf maanden oude wapenstilstand opzegde en een nieuw offensief lanceerde, zijn volgens het leger meer dan 800 leden van de Beweging voor een Vrij Atjeh gedood en 1.400 gevangengenomen. Daarnaast sneuvelden 46 militairen en 15 politieagenten. De politie maakte vorige week bekend dat er ook minstens 319 burgers zijn omgekomen en 117 gewond geraakt.
De rebellen zeggen slechts lichte verliezen te hebben geleden. Volgens hen zijn veruit de meeste slachtoffers dorpelingen die bij razzia’s van het leger zijn gedood. Mensenrechtengroepen beamen dat en beschuldigen het leger van wreedheden. Volgens hen heeft Jakarta de meerderheid van de 4,1 miljoen Atjeeërs tegen zich in het harnas gejaagd door uit het vredesproces te stappen.
De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, UNHCR, hoopt te voorkomen dat 150 Atjeese vluchtelingen die vorige maand werden aangehouden bij een poging asiel aan te vragen bij het UNHCR-kantoor in Kuala Lumpur, door de Maleisische autoriteiten naar de Indonesische provincie worden teruggestuurd. Maleisië is bang door een golf vluchtelingen te worden overspoeld als het niet streng optreedt en heeft de helft van de oorspronkelijke groep al uitgezet. Op verzoek van een hoge UNHCR-delegatie zouden de autoriteiten echter bereid zijn over eventuele oplossingen, zoals uitwijzing naar een derde land, te praten alvorens de resterende 150 naar Atjeh terug te sturen. Garanties werden echter niet gegeven, zei Erika Feller van het UNHCR. Maleisië is geen ondertekenaar van de VN-conventie die deportatie van vluchtelingen verbiedt en erkent geen politieke vluchtelingen.