Uruguay voor legale abortus
MONTEVIDEO (AP) – Het congres van Uruguay heeft er met een meerderheid van slechts één stem voor gekozen abortus te legaliseren. Dat is een bijzondere stap voor een Latijns-Amerikaans land. Tot dusverre is abortus in het eerste trimester van de zwangerschap alleen in Cuba toegestaan.
Nu het congres met 50 tegen 49 stemmen voor legalisering heeft gekozen, gaat het wetsvoorstel naar de Senaat. De Senaat bleek eerder al voorstander van een nog liberalere versie. President Mujica heeft gezegd zich niet tegen de nieuwe wet te zullen verzetten.
Onder de nieuwe wet krijgen vrouwen tijdens de eerste twaalf weken van de zwangerschap het recht op een legale abortus.
Daarnaast zijn abortussen die daarna plaatsvinden niet langer strafbaar als het leven van de moeder in gevaar is of als de foetus zo misvormd is dat die na de geboorte niet zal overleven. In het geval van verkrachting is onder het wetsvoorstel tijdens de eerste veertien weken een zwangerschapsonderbreking toegestaan.
Afgevaardigde Pablo Abdala van de Nationale Partij, die in de oppositie zit, benadrukte woensdag zich te zullen inzetten voor een referendum om de wet tegen te houden als Mujica er zijn veto niet over uitspreekt. Hij noemde de wet een schending van de mensenrechten. Peilingen laten echter zien dat meer Uruguayanen voor het recht op abortus zijn dan ertegen. Volgens een recent onderzoek zou 52 procent voor legalisering van abortus stemmen en 34 procent tegen.
Abortusactivisten zijn teleurgesteld over de compromissen die zijn gesloten. Die houden onder meer in dat een vrouw haar verzoek om abortus moet verantwoorden voor een panel met een gynaecoloog, een psycholoog en een maatschappelijk werker.
Ook moet ze luisteren naar advies over alternatieven, zoals adoptie. Daarna moet ze nog vijf dagen wachten om „te reflecteren” op de consequenties voordat ze verder kan gaan met de procedure.
Volgens abortusactivisten zorgen dergelijke barrières voor vertragingen en worden vrouwen erdoor gedwongen elders gevaarlijke abortussen te ondergaan.
Ook zijn de activisten boos over de clausule die stelt dat vrouwen die niet ten minste een jaar in Uruguay hebben gewoond er geen abortus mogen ondergaan. „Dit is niet de wet waar we meer dan 25 jaar voor hebben gevochten”, zei Marta Agunin, leider van een Uruguayaanse niet-gouvernementele organisatie voor vrouwen en gezondheid.
De organisatie hield tijdens het debat een demonstratie voor het congresgebouw, waar een tiental vrouwen in de extreme kou naakt aan deelnam. Ze hadden hun lichaam oranje met paars beschilderd.
Tegenstanders van de wet zijn onder meer kerkelijke instanties, die samen met openbare ziekenhuizen een groot deel van de beschikbare gezondheidszorg aanbieden.