Consument

Gasten familiehotel Eureka in Zeddam komen af op „vertrouwde sfeer”

De kerkklok van Zeddam laat acht slagen horen. Een hotelgast schuift het gordijn open en ziet in een weiland een koppel herten lopen. Luttele minuten later zit hij achter verse broodjes, een glas jus en een gekookt eitje in de ontbijtzaal. Goedemorgen!

26 September 2012 12:45Gewijzigd op 14 November 2020 23:24
Aart en Lydia van Gent runnen hotel Eureka in Zeddam. Foto RD, Henk Visscher
Aart en Lydia van Gent runnen hotel Eureka in Zeddam. Foto RD, Henk Visscher

Niet minder dan dertien hotels stonden ooit gereed om toeristen te verwelkomen in Zeddam, de „parel van de Achterhoek”, zoals een folder het verwoordt. Het is nog steeds goed toeven in het glooiende landschap op de grens met Duitsland, al verloor de parel wel íéts van zijn glans.

Wie door het dorp rijdt, kijkt de economische crisis zo’n beetje in het gezicht: gesloten winkels, een dichtgetimmerd hotel, een eet- en drinkgelegenheid die schreeuwt om een verfje. Toegegeven, een vers betegeld plein oogt vriendelijk en verbindt onder meer een supermarkt en een warme bakker met elkaar. En je kunt in het dorp op minimaal drie plaatsen naar de kapper.

Op loopafstand van het centrum –de toerist die geen fietsen meeneemt, kan ze bij Rudy Palm Tweewielers huren–, ligt familiehotel Eureka fier langs de weg, vlak naast bushalte Hertenkamp. Het is een van de vijf hotels in Zeddam waar de bedden nog dagelijks worden opgespreid. Behalve op zondag, als eigenaar Aart (44) en Lydia (42) van Gent met hun kinderen in Doetinchem naar de kerk gaan. Vrijwel altijd sluiten hotelgasten zich bij hen aan.

Waarom bleef Eureka staan, terwijl andere hotels vielen? Dat heeft alles te maken met de Christelijke identiteit van het logement, die hier met een hoofdletter wordt geschreven. Decennia geleden –toen moeder Els van Gent nog aan het roer stond– trok het voormalige pension al overwegend klanten uit „de SGP-achterban”, die graag in een vertrouwde sfeer op adem kwamen.

Hoewel het publiek, mede door advertenties in het blad van de christelijke ouderenbond PCOB, zich intussen verbreedde, staat het christelijk karakter nog stevig overeind. De televisie deed weliswaar haar intrede in de kamers van de gasten, kaartspelen in openbare ruimten bleef taboe. En na het gezamenlijke diner –Aart bereidt dagelijks een verse maaltijd– leest doorgaans een gast uit de Bijbel, in de Statenvertaling.

De bezettingsgraad blijft redelijk op peil, maar Aart en Lydia van Gent moeten daar steeds meer moeite voor doen, vertellen ze in hun kantoortje achter een Fanta. De gasten –deze week vooral 65-plussers die een arrangement met dagtrips boekten– genieten intussen in de woonkamer van een ontspannen avond onder leiding van een gastvrouw. Er klinken verhalen en gedichten.

Na een grondige verbouwing en uitbreiding in 2008/2009 voldoet Eureka, met een fraaie verzameling poppen in klederdracht in een vitrinekast bij de ingang, aan de eisen van de tijd. De hotelkamer ademt een eenvoudige, warme sfeer. Naast de deur hangt Luthers avondgebed: „Heer, blijf bij ons, want het is avond en de nacht zal komen.”

De joviale Van Gent zingt niet mee in het koor van somberende hoteliers. Uitdagingen ziet hij wel. „We moeten de christelijke kring nóg beter zien te bereiken.” Daarbij heeft hij nadrukkelijk ook een jonger publiek op het oog. Lydia knikt. „Je bent hier zo in het bos en daar kun je prima mountainbiken.”

www.hotel-eureka.nl

Dit is het derde deel in een serie over hotels in Nederland.


Stamgast Henk van Voorst (68)

„Hotel Eureka betekent voor mijn vrouw en mij thuiskomen. Zo’n tien jaar geleden kwamen we er voor het eerst. De vertrouwde, hartelijke sfeer beviel ons meteen. Het is lekker rustig, je hebt geen last van muziek en het eten is prima. Je ontmoet mensen met wie je kunt praten. Maar als het over kerkelijke zaken gaat, bemoei ik me er niet mee. Daar kom ik niet voor.

Mijn vrouw heeft soms last van epileptische aanvallen. Als dat in het hotel gebeurt, is dat geen punt. Aart en Lydia, de eigenaren, zijn altijd heel behulpzaam.

Als het even kan, gaan we in het voor- en najaar een weekje naar Zeddam. Met Kerst zijn we er ook. Dat is voor mij het hoogtepunt. De vader van Lydia vertelt dan een kerstverhaal. Geweldig hoe die man kan vertellen. Hij heeft evangelisatiewerk onder gevangenen in het Oostblok gedaan. Als het daarover gaat, huilt m’n hart. Die verhalen maken indruk.

Als we in Zeddam zijn, gaan we er graag op uit. De omgeving is anders dan rond Lisse, waar we wonen. Vaak gaan we naar Doetinchem, naar de markt. Ook in Doesburg komen we wel, of we rijden Duitsland in, naar Kleef bijvoorbeeld.

Dieptepunten? Nee, ik zou het niet weten. Ik ben positief ingesteld en heb het altijd naar m’n zin.”


Triptips in de buurt

- Kasteel Huis Bergh: middeleeuws kasteel in ’s-Heerenberg, waar tot en met oktober vijf middagen per week rondleidingen worden gegeven.

- Duitsland ligt bij Zeddam om de hoek. Plaatsen als Emmerich (aan de Rijn), Kleef en Anholt (bekend van een kasteel met vier baroktuinen) zijn per auto prima te bereiken.

  • Wie het Montfer­land per fiets wil ontdekken, kan diverse routes rijden. De VVV Achterhoek ging deze maand failliet, maar in het gemeentehuis van ’s-Heerenberg worden toeristen vriendelijk op weg geholpen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer