Beurzen flink omlaag
AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen gingen woensdag flink omlaag in navolging van de negatieve stemming in Azië en New York. Het vertrouwen in de steunmaatregelen van de centrale banken brokkelde verder af na pessimistische opmerkingen van een Amerikaanse centrale bankier.
„Het is wel goed dat we even een stap terugzetten. We moeten niet de illusie hebben dat de beurs als een raket omhoog blijft gaan en een teruggang biedt ook weer kansen. Wall Street ging in het laatste uur van de handel flink onderuit door twijfel over de werking van de stimuleringsmaatregelen van de Fed en Europa krijgt daar een tik van mee. Verder is het wachten op de derdekwartaalcijfers en moet Europa vooral door blijven gaan met hervormingen”, stelt handelaar Erik Nugteren van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,3 procent lager op 330,05 punten. De MidKap-index zakte 1,2 procent tot 522,91 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,9 en 1,8 procent.
Een uitspraak van de president van de centrale bank van Philadelphia, Charles Plosser, die dinsdagavond zei dat steunmaatregelen van de centrale banken de brede economie weinig hulp zullen bieden, zette de beurskoersen wereldwijd onder druk.
In Madrid zakte de beurs 2,3 procent. Volgens de Spaanse centrale bank is de economie in Spanje in het derde kwartaal opnieuw sterk gekrompen.
Ook klom de rente op 10-jarige Spaanse staatsobligaties weer richting de grens van 6 procent. Beleggers reageerden terughoudend op een interview van de Spaanse premier Mariano Rajoy met The Wall Street Journal. Daarin stelde Rajoy dat Spanje zeker hulp zal vragen als de Spaanse rente „te lang, te hoog” blijft. Hij maakte echter niet duidelijk welke grens hij daarbij hanteert.
In de AEX gingen alle 25 fondsen omlaag. Bank en verzekeraar ING was de grootste daler met een verlies van 3,6 procent. In de MidKap voerden de financiële fondsen Delta Lloyd en SNS Reaal de dalers aan met minnen van 3,4 procent. Ook elders in Europa stonden de bankaandelen onder druk. In Frankfurt verloren Deutsche Bank en Commerzbank ruim 4 procent. In Parijs leverde Crédit Agricole ook meer dan 4 procent in.
De euro was 1,2887 dollar waard, tegen 1,2950 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 90,84 dollar per vat. Brentolie zakte 0,5 procent tot 109,85 dollar per vat.