„Herstel crisislanden tergend langzaam”
MUNCHEN (ANP/DPA) – De crisislanden van de eurozone zullen nog jarenlang te kampen hebben met economische stagnatie en het herstel zal slechts zeer langzaam verlopen. Dat voorspelt de Duitse topeconoom Clemens Fuest, die volgend jaar directeur wordt van het gerenommeerde Duitse economische onderzoeksinstituut ZEW in Mannheim.
Volgens Fuest zal er slechts „tergend langzaam” vooruitgang worden geboekt in de crisislanden bij het saneren van de overheidsfinanciën. Om de concurrentiepositie van die landen te verbeteren, moeten de lonen en prijzen worden verlaagd, maar dat leidt ook tot minder belastinginkomsten, wat de sanering van de financiën moeilijker maakt, aldus Fuest.
De topeconoom denkt echter dat de sterke eurolanden, vooral Duitsland en Frankrijk, er alles aan zullen doen om te vermijden dat landen uit de euro treden. Hij sluit niet uit dat zwakke landen zelf de euro zullen verlaten. Dat zou kunnen gebeuren als de bevolking na jarenlange stagnatie de hoop op economisch herstel binnen de eurozone verliest. Fuest verwacht eerder dat Griekenland, Portugal of Spanje de euro zullen verlaten vanwege hun slechtere economieën dan Italië of Ierland.
Fuest is momenteel professor aan de Universiteit van Oxford. Hij zal volgend jaar maart Wolfgang Franz opvolgen als president van het ZEW-instituut. Fuest is ook adviseur van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.