Vrouw zwanger, man een beetje vrouwelijker
APELDOORN – Dat de zwangerschap bij vrouwen voor grote hormonale en andere lichamelijke veranderingen zorgt, is bekend. Maar zij is niet de enige op wie de zwangerschap effect heeft. Ook papa doet voor 100 procent mee.
Dat meldt het populairwetenschappelijke tijdschrift Weet Magazine in het komende oktobernummer op basis van onder meer Amerikaans onderzoek.
Volgens Weet treden er tijdens de zwangerschap ook grote hormonale veranderingen op in het lichaam van de vader, en daardoor verandert ook zijn gedrag: de aanstaande vader wordt een beetje vrouwelijker.
Het gewijzigde gedrag dat de mannen vertonen, wordt gestimuleerd door de gedragingen en de geurhormonen (feromonen) van hun vrouw. De mannen reageren op die natuurlijke, door de lucht verspreide chemicaliën die de zwangere moeder via haar huid en zweetklieren uitscheidt. Deze feromonen bereiden de mannen voor op vaderlijk, verzorgend gedrag.
Volgens dr. Arthur Brennan, onderzoeker aan het Londense Kingston University, is ontdekt dat elke man tijdens de zwangerschap een cocktail van hormonen aanmaakt die ontworpen is om het vaderschap een handje te helpen. Brennan zegt dat die cocktail een fysieke verandering in het mannenlichaam teweegbrengt, zoals dat ook gebeurt in het lichaam van een zwangere vrouw.
Tijdens de zwangerschap van hun vrouw en ook kort na de bevalling maken mannen meer prolactine aan. In de drie weken voor de geboorte stijgt de prolactinespiegel met meer dan 20 procent. Dit zou de man voorbereiden op het vaderschap. Prolactine staat bekend als het ”moederhormoon” en heeft bij vrouwen een belangrijk doel: het helpt de melkproductie op gang te brengen.
Ook toont onderzoek volgens Weet aan dat mannen tijdens de zwangerschap van hun vrouw ander gedrag gaan vertonen omdat hun testosteronniveau zeer sterk daalt. Het geslachtshormoon testosteron zorgt onder meer voor het in stand houden van het mannelijk voortplantingsapparaat en de productie van sperma. De drie weken voorafgaand aan de bevalling daalt de testosteronspiegel echter met maar liefst 33 procent.
Hierdoor gaat vader, tegen de tijd dat de baby wordt geboren, beter luisteren en reageert hij beter op huilende baby’s dan mannen zonder kind. De onderzoekers geven bovendien aan dat het lage testosterongehalte van de nieuwe vader zijn geduld en kalmte vergroot.
Ook direct na de bevalling zorgen neurochemische stoffen als dopamine en oxytocine voor veranderingen in het gedrag van mannen. Net als bij romantische liefde worden hierdoor de verbindingen tussen de hersencircuits, in dit geval tussen de baby en zijn ouders, verstevigd.