„Iraans beton bestand tegen bunkerbuster”
APELDOORN – Terwijl de wereld angstvallig toekijkt hoe en wanneer Israël de Iraanse kernfaciliteiten in puin zal gooien, voelen de Iraniërs zich tamelijk veilig in hun bomvrije bunkers van ultrahogesterktebeton.
De zwaarste Israëlische zogenaamde bunkerbusters van het type GBU-28 komen hoogstwaarschijnlijk niet door het Iraanse beton heen, verwacht Thijs van Velzen. De journalist publiceerde zijn artikel daarover in het jongste nummer van De Ingenieur. Volgens hem hebben de Iraniërs zich de laatste jaren ontwikkeld tot heuse betonkunstenaars.
En dat is goed te begrijpen. Geregeld teisteren aardbevingen Iran. Sinds 2000 is het land tien keer getroffen door een krachtige aardschok. Ook vorige maand was het raak: dorpen lagen in puin, 300 mensen kwamen om en 2600 mensen raakten gewond.
Het heeft de Iraanse regering ertoe gebracht een heus betonprogramma op te zetten. Het land produceert de sterkste betonsoorten ter wereld, aldus het tijdschrift De Ingenieur, aanvankelijk heel onschuldig om gebouwen aardbevingsbestendig te maken. Van dat betonprogramma lag tot voor kort geen mens wakker, maar rond het Iraanse kernwapenprogramma braken regeringen zich wél het hoofd: hoe dat te stoppen?
De plannen van Israël om de kernfaciliteiten met ultracentrifuges en andere apparatuur in puin te gooien, maken het betonprogramma ineens zeer interessant voor militaire strategen. Het is goed mogelijk dat de bunkers zijn opgetrokken uit ultrahogesterktebeton, dat vier keer sterker is dan gangbare soorten van hogesterktebeton. Van Velzen informeerde bij Iraanse betondeskundigen, maar die gaven niet thuis.
Het is goed te begrijpen dat Israëlische en Amerikaanse veiligheidsdiensten er alles aan doen om te achterhalen welk type beton er uit de Iraanse betonmolens komt. Gaan ze aanvallen, dan kunnen ze daar in ieder geval op anticiperen.
Hier en daar hebben de Amerikanen een voet tussen de deur, weet Van Velzen. Bijvoorbeeld een competitie van het American Concrete Institute in 2003. Deze leverde een winnaar op die studeerde aan de universiteit van Teheran. Zijn beton met zuiver kwarts bleek ruim twee keer zo sterk als de gangbare hogesterktesoorten.
Van Velzen vraagt zich af of een Israëlische aanval hiertegen iets kan uitrichten. In het ultrahogesterktebeton komen de zwaarste Israëlische bunkerbusters niet verder dan 1 meter.