Politiek

CU-Kamerlid Dik-Faber: Bijbel basis voor politiek handelen

DEN HAAG – Het nieuwe ChristenUnie-Kamerlid Dik-Faber (41) voelt zich „blij en enorm bevoorrecht om volksvertegenwoordiger te mogen zijn.”

Kees de Groot
20 September 2012 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 23:16
Dik-Faber. Foto ANP
Dik-Faber. Foto ANP

In haar politieke loopbaan is ze steeds een stapje hogerop gekomen: op de gemeenteraad van Veenendaal volgden Provinciale Staten van Utrecht en vanaf heden de Tweede Kamer. „Een politieke carrière zou ik het niet willen noemen, maar het is wel een logische vervolgstap. Ik hoop dat ik mijn opgebouwde ervaring in Den Haag kan inbrengen: niet de vierkante kilometer van het Binnenhof moet centraal staan, maar de samenleving. Daarmee wil ik dan ook contact houden. Ik ga me niet opsluiten in Haagse vergaderkamertjes.”

De Nederlands gereformeerde Dik ervaart haar ambt „als een roeping.” Ze heeft zich bewust bij een christelijke partij aangesloten. „De ChristenUnie opereert vanuit het geloof.”

Wat betekent dat concreet voor u als ChristenUniepolitica?

„Mijn geloof in God wil ik niet reserveren voor mijn privéleven, maar ook laten doorwerken in mijn politieke optreden. De Bijbel is geen politiek handboek dat voor ieder willekeurig vraagstuk pasklare antwoorden biedt, maar wel mijn basis van waaruit ik politiek bedrijf. Daarnaast vind ik het ongelooflijk waardevol dat wij aan God in het gebed wijsheid mogen vragen bij het nemen van moeilijke besluiten. Ik zou niet zonder kunnen.”

Hoe vindt uw dochtertje van bijna 8 het dat haar moeder Kamerlid is geworden?

„Zij is er heel wijs mee; ze is mijn grootste fan. Mijn man zal nu meer bij haar zijn omdat hij minder gaat werken. Dat wilde hij al even. Ik heb me lang gefocust op mijn zorgtaken en had op mijn beurt veel zin om in de Kamer aan de slag te gaan.”

De commissie die u selecteerde voor de kieslijst roemde uw toegankelijkheid. Hoe vult u dat in?

„Als politica wil ik benaderbaar zijn voor mensen. Ik ben niet iemand die zomaar wat roept; graag verdiep ik me goed in dossiers, om er daarna over te spreken met de mensen die het aangaat. Op basis daarvan kom ik dan tot mijn standpunten.”

U was mede-auteur van het verkiezingsprogramma. Hoe wilt u de plannen daaruit gaan verwezenlijken?

„Ook als kleine partij kun je veel voor elkaar krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de verhoging van de alcoholleeftijd, waarvoor mijn fractiegenoot Voordewind lang heeft gepleit. Het gaat niet om de kwantiteit van het aantal zetels, maar om de kwaliteit van je voorstellen.”

Welke portefeuilles krijgt u?

„Landbouw, natuur, energie en water, cultuur, infrastructuur en milieu en zorg, waaronder medische ethiek. Ik hoop onder andere bij te dragen aan de oplossing van het spanningsveld tussen boeren en natuur. Dat hoeft er namelijk niet te zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer