Cartoons brengen Frankrijk in verlegenheid
PARIJS/CAIRO (ANP) – De publicatie van satirische cartoons door het Franse blad Charlie Hebdo waarin de profeet Mohammed te kijk wordt gezet, heeft Frankrijk in verlegenheid gebracht. Uit islamitische hoek in binnen- en buitenland kwamen woensdag unaniem afkeurende geluiden en de roep om actie van de Franse overheid werd breed gedragen. Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls kon niet veel anders dan stellen dat de vrijheid van meningsuiting een elementair recht is dat verankerd is in de wet.
De hoogste soennitische geestelijke, grootimam Achmed al-Tayyeb, bekritiseerde de publicatie scherp. „Zaken die haat zaaien uit naam van de vrijheid van meningsuiting, moeten ten zeerste verworpen worden. Vrijheid moet eindigen op het punt waar het vrijheid van anderen inperkt”, stelde hij woensdag.
Van Essam Erian, leider van de politieke tak van de moslimbroederschap in Egypte, mag justitie in Frankrijk deze zaak op dezelfde voortvarende wijze aanpakken als het geval van de foto’s van Kate Middleton. „Als de zaak van Kate er een was van privacy, dan zijn de cartoons een belediging voor een heel volk. Het geloof van anderen moet worden gerespecteerd.” De moslimbroederschap verwelkomde de Franse afwijzende houding, maar stelde dat belediging van de islam in Frankrijk strafbaar gesteld zou moeten worden net als het ontkennen van de Holocaust.
De Arabische Liga gispte Frankrijk en sprak van „provocatieve en schandelijke” cartoons. Ze waarschuwde dat geweld weer kan oplaaien nu de situatie na de film Innocence of Muslims zo gespannen is. De Liga roept moslims op „vreedzame middelen te gebruiken om hun afwijzing te uiten”.
Parijs heeft ondertussen besloten ambassades beter te beveiligen en vrijdag in 20 landen missies dicht te gooien uit angst voor onlusten na het middaggebed. In de afgelopen week zijn Amerikaanse ambassades en consulaten in veel islamitische landen aangevallen in verband met Innocence of Muslims. Bij de rellen kwamen meer dan 30 mensen om het leven, onder wie de Amerikaanse ambassadeur in Libië. De film schildert Mohammed af als een losgeslagen oplichter.
Charlie Hebdo haalde zich vorig jaar ook al de woede van moslims op de hals. Het tijdschrift publiceerde toen een speciale editie, Sharia Hebdo, met Mohammed als ‘gasthoofdredacteur’. Na publicatie werd een brandbom naar het hoofdkantoor in Parijs gegooid.