„Cinjee heeft geloofsgenoten bewust misleid”
SLIEDRECHT – Bij het vorig jaar failliet gegane Cinjee Advies uit Sliedrecht –gespecialiseerd in financiële dienstverlening– ging in de laatste maanden voor het faillissement nog van alles mis.
Tientallen particulieren staken samen zeker 5 miljoen euro in het familiebedrijf en zijn dat vrijwel zeker kwijt. Volgens het televisieprogramma TROS Opgelicht hebben de Cinjees hun „geloofsgenoten” bewust misleid. Dat meldde het programma dinsdagavond in de uitzending.
Een poging van de familie Cinjee om de uitzending via de rechter tegen te houden, liep maandag op niets uit. In de uitzending is onder meer te zien hoe enkele familieleden, behorend tot het voormalige management van de onderneming, door de Stichting Slachtoffers Cinjee Advies voor een gesprek waren uitgenodigd bij een bouwbedrijf in Papendrecht. Op het afgesproken tijdstip stapten journalisten van het televisieprogramma de ruimte binnen, waarna een handgemeen ontstond.
Cinjee Advies ging vorig jaar juli failliet. Het faillissement was aangevraagd door de vakbonden RMU en CNV Dienstenbond, omdat het salaris van personeelsleden al enkele maanden niet meer was uitbetaald. Bij Cinjee werkten op dat moment 275 mensen. De onderneming behartigde de financiële zaken van 250.000 klanten.
Volgens Opgelicht bleef bij het bankroet een schuld van 40 miljoen euro achter. Daarvan zouden 149 tussenpersonen, die hun verzekeringsportefeuilles met pandrecht hadden verkocht aan de familie, de dupe zijn. Ook wisten de Cinjees tot op het laatst particulieren te vinden, onder wie leden van het eigen kerkgenootschap, die geld wilden steken in het bedrijf terwijl dat al op springen stond. Dit „reddingsplan”, dat 5 miljoen euro opleverde, was gedoemd te mislukken. Volgens Opgelicht is tot vandaag onduidelijk waar het geld voor is gebruikt.
In het programma komen schrijnende situaties aan de orde. Zo liet het echtpaar Piet en Regina de Waal, volgens eigen zeggen al jaren vaste klant, zich met de belofte van een hoog rendement overhalen 75.000 euro in Cinjee Advies te steken. Zij namen hiervoor zelfs een lening op. Als onderpand dienden zogenaamd waardevaste verzekeringsportefeuilles.
Het bejaarde echtpaar Teun en Toos de Jong, vrienden van de oprichter van het familiebedrijf Mees Cinjee senior, investeerden 90.000 euro spaargeld en namen ook nog eens een hypotheek van 193.000 euro op. Nu zijn ze vrijwel zeker alles kwijt.
Gedupeerden zagen volgens Opgelicht hun pensioenen verdampen, relaties raakten onder druk en mensen moesten hun huis noodgedwongen verkopen. Een anonieme getuige vertelt dat zijn broer op de dag van het uitgesproken faillissement zelfmoord pleegde. Piet de Waal verklaart dat hij zijn vertrouwen in „medechristenen” volledig kwijt is.
In het programma stelt fraude-expert Cees Schaap dat de Cinjees mensen „leugenachtige informatie” hebben verstrekt. „Dit neigt naar oplichting.” Volgens Schaap is nog steeds onduidelijk of verzekeringspakketten als zekerheid voor leningen verpand mogen worden. Daarom vindt hij het begrijpelijk dat de curator deze portefeuilles voor beheer heeft ondergebracht bij andere ondernemingen. Doordat de betrokken particulieren tot nu toe niet als pandhouder zijn erkend, hebben ze de status van concurrerend schuldeiser. Dat betekent dat ze uit de boedel misschien 5 tot 6 procent van hun geld terug zullen krijgen.
Leden van de familie Cinjee spreken in de uitzending tegen dat er sprake zou zijn van oplichting. Zoon Peter –voormalig commercieel directeur– en dochter Marianne betuigen hun spijt over de situatie van de gedupeerden.