Kerk & religie

GBS herdenkt 375 jaar Statenvertaling in Dordrecht

DORDRECHT – Geen mens kan de Statenvertaling in stand houden, ook de Gereformeerde Bijbelstichting niet. Maar God houdt Zijn Woord in stand, zoals Luther het zegt.

Kerkredactie
18 September 2012 10:11Gewijzigd op 14 November 2020 23:13
Herdenkingsdienst 375 jaar Statenvertaling in Grote Kerk van Dordrecht.  Foto Cees van der Wal
Herdenkingsdienst 375 jaar Statenvertaling in Grote Kerk van Dordrecht. Foto Cees van der Wal

Dat zei ds. Th. L. Zwartbol gisteravond in de Grote Kerk van Dordrecht. De predikant van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Stavenisse was een van de sprekers in een herdenkingsdienst ter gelegenheid van het 375-jarig bestaan van de Statenvertaling. Op 17 september 1637 overhandigden drie predikanten de eerste Staten­bijbel aan de Staten-Generaal.

Thema van de bijeenkomst in Dordrecht was ”Van geslacht tot geslacht”. De herdenkingsdienst was georganiseerd door de Gereformeerde Bijbelstichting (GBS). Vanwege gezondheids­redenen kon ds. P. Blok, voorzitter van de GBS, de bijeenkomst niet openen. De tweede voorzitter, ds. Tj. de Jong (Staphorst), nam dat nu waar. Hij stond stil bij 2 Petrus 1:16-21.

De predikant wees op de grote betekenis van de Statenvertaling. „We gedenken daarbij de weldaden van een soeverein God. Hij heeft gegeven dat de Staten-Generaal met de synode hebben besloten de Bijbel uit de grondtaal nauwgezet over te zetten. We gedenken ook de instrumenten die Hij daartoe gaf: de synode, ds. Bogerman, de vertalers, de overzieners. Zij hebben met elkaar zulk een groots werk mogen verrichten.”

De waarde van de Statenvertaling ligt daarin dat de vertalers „heilige eerbied” voor het Woord hadden, de „goddelijkheid van de Heilige Schrift benadrukten” en overtuigd waren van de inspiratie van de Bijbel door Gods Geest. Groot is ook de betekenis van de exegese, de uitleg van de teksten die de Statenvertalers in de kanttekeningen geven, zo stelde de hersteld hervormde emeritus predikant.

Ds. A. van Voorden sprak over de Statenvertaling in het gezin. Hij deed dat aan de hand van Jozua 4:6b, waar de oprichting van de twaalf gedenkstenen bij het doortrekken van de Jordaan staat beschreven. De predikant van de gereformeerde gemeente in Nederland te Opheusden vroeg de circa 1100 aanwezigen of er nu nog van die sprekende stenen zijn. „Waar zijn de levende voorbeelden, waar zijn de kinderen van God? Waar zijn nog de vaders en de moeders die kinderen proberen op te voeden in de vreze des Heeren?”

De christelijke gereformeerde predikant ds. A. van Heteren sprak over de Statenvertaling op school. De predikant uit Urk deed dat aan de hand van Psalm 78:4b.

Er moet eenheid zijn tussen gezin en school, stelde de predikant. „Op school dienen geen andere zaken ter sprake te komen. Het is goed als in huis en op school dezelfde vertaling, de Statenvertaling, wordt gebruikt.”

Heel de Bijbel dient op school aan bod te komen. „Dan beginnen we bij de schepping, de staat der rechtheid. Daarna komt de zondeval. De gevallen mens zou uit eigen beweging nooit teruggekeerd zijn naar God. Maar het is de Allerhoogste Zelf Die de mens ging opzoeken.”

Ds. Zwartbol behandelde het thema ”Statenvertaling in de kerk”. De Zeeuwse predikant nam als uitgangspunt Prediker 9:13-15, waar beschreven staat hoe een kleine, belegerde stad gered wordt door de wijsheid van een arme, wijze man.

De stad is het volk van God, dat naar de Bijbel wil leven, 
zei ds. Zwartbol. „De koning 
die de stad belegert, is de vorst der duisternis, de satan. Alle andere steden heeft hij al in zijn bezit, maar deze nog niet. De satan spant samen tegen deze kleine stad, tegen de kerk en ook tegen de Statenvertaling. Daar heeft hij het op gemunt.”

Is er nog verwachting in 2012? vroeg ds. C. Hogchem in de slotmeditatie. De predikant van de gereformeerde gemeente in Genemuiden wees op Psalm 72:17b. „Zolang er de zon is, zal Zijn naam van kind tot kind tot kind tot kind voortgaan, voortgeplant worden. Hoe dan? Door Zijn Woord en door Zijn Geest. Hoe vaak heeft de Heere de Staten­vertaling daarvoor gebruikt in die 375 jaar.”

De predikant wees op de zon als het teken van de voortgang van Gods werk. „Ouders moeten zich niet door hun kinderen laten beïnvloeden als die zeggen: „Het is zo moeilijk allemaal.” Als we niet oppassen, gaan we meedoen als ouders. Maar dan zegt de Heere: Hoe komt het dat je zo blind bent en verduisterd bent van verstand? U hebt het allemaal verzondigd. Maar je moet van jezelf afzien. Kijk nu eens omhoog. Daar staat Mijn getuige te schitteren voor elks oog.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer