Buitenland

Militairen Iran in Syrië klaar voor actie

TEHERAN – Gespecialiseerde leden van de Iraanse Revolutionaire Garde zijn in Syrië en Libanon, waar ze niet-militaire hulp geven. Ze kunnen militair in actie komen wanneer Syrië wordt aangevallen.

Buitenlandredactie
17 September 2012 07:59Gewijzigd op 14 November 2020 23:12
Iraanse militairen. Foto EPA
Iraanse militairen. Foto EPA

Dat zei de commandant van de garde, generaal Mohammad Ali Jafari, zondag.

Het is voor het eerst dat Iran duidelijk erkent dat het militairen in Syrië heeft. Westerse mogendheden en leden van de oppositie in Syrië hebben Iran er geregeld van beschuldigd de regering van president Bashar al-Assad van wapens en militaire instructeurs te voorzien. Iran sprak dat vaak tegen.

Jafari zei dat leden van het elitekorps Quds Eenheid (Jeruzalem­eenheid) adviezen geven aan strijdkrachten die tegen de Syrische oppositie vechten. „Wij zijn er trots op om Syrië, een land van het verzet (tegen Israël), te verdedigen. Maar dat betekent niet dat we daar op grote schaal militair aanwezig zijn”, aldus Jafari.

De Revolutionaire Garde bestond ooit uit fanatieke jongerenmilities die door de aartsconservatieve ayatollahs meer werden vertrouwd dan het leger. Nu vormt de garde een elite die zowel in het veiligheidsapparaat als in de economie de steunpilaar is van de sjiitische geestelijkheid, die sinds 1979 aan de macht is.

Iran is sinds dat jaar bondgenoot van de Assads. De clan van de Assads kwam eind 1970 aan de macht. De clan hangt het alevitische geloof aan, dat is afgeleid van de sjiitische islam.

Syrië heeft zondag Turkije beschuldigd van het doorlaten van duizenden moslimextremisten, die naar Syrië trekken om „onschuldige Syriërs te vermoorden, hun bezittingen op te blazen en chaos en vernietiging te verspreiden.” Dat schrijft het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Veiligheidsraad en secretaris-generaal Ban Ki Moon van de VN.

Syrië wijt de opstand tegen de regering die in maart vorig jaar begon aan een buitenlandse samenzwering. Het beschuldigt Saudi-Arabië, Qatar, de VS, andere westerse landen en Turkije ervan de opstandelingen, die als „terroristen” worden aangeduid, te trainen en te financieren.

Turkije dient als hoofdkwartier voor het Vrije Syrische Leger en treedt als gastheer op bij talloze vergaderingen van de in de Syrische Nationale Raad verenigde oppositie. Turkije en Syrië waren ooit hechte bondgenoten, maar de betrekkingen zijn sinds de crisis vorig jaar begon verzuurd en Ankara is nu een van de felste critici van Assad.

Internationaal gezant Lakhdar Brahimi is zondag na een vierdaags bezoek uit Syrië vertrokken. Hij sprak met Assad en andere vertegenwoordigers van de regering, liet zijn bureau in een verklaring weten. Brahimi gaf zaterdag ronduit toe dat hij ook niet weet hoe het bloedvergieten, dat volgens hem een gevaar vormt voor de wereldvrede, gestopt kan worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer