Ahmed Qurei aanvaardt toch premiersambt
Ahmed Qurei heeft de post van premier woensdag alsnog aanvaard. Qurei, tot nu toe voorzitter van het Palestijnse parlement, zei woensdag op een persconferentie in Ramallah een crisiskabinet met acht leden te zullen vormen. Binnen 24 uur vraagt hij het parlement om instemming met zijn kabinet.
De Palestijnse leider Yasser Arafat vroeg Qurei, ook bekend als Abu Ala, afgelopen weekeinde het premierschap over te nemen van Mahmud Abbas, die vorige week aftrad. Qurei zei tot nu toe dat hij de baan alleen zou aanvaarden als hij garanties kreeg dat Israël zijn politiek zou wijzigen. Jeruzalem weigert die garanties te geven.
Zo riep Qurei de VS en de Europese Unie op druk uit te oefenenen op Israël om onder meer de liquidatiepolitiek te staken. Bovendien eiste hij erkenning van de Palestijnse president Arafat, die door de VS en Israël wordt genegeerd.
Israël en de VS hebben publiekelijk nauwelijks inhoudelijk op de oproepen van Qurei gereageerd. De gematigde Palestijn lijkt wel het voordeel van de twijfel te krijgen. Qureis verzoek aan premier Sharon om te praten over een wederzijds staakt-het-vuren is tot dusver onbeantwoord gebleven. Israëlische regeringsfunctionarissen stelden dat het Palestijnse leiderschap eerst maar eens moeten laten zien dat het in staat is het extremistische geweld een halt toe te roepen. De Amerikaanse president Bush liet zich woensdag in soortgelijke bewoordingen uit. Hij benadrukte evenwel ook dat de Amerikanen nog altijd blijven vasthouden aan de zogeheten routekaart, het vredesplan dat voorziet in de komst van een Palestijnse staat.
Dat Qurei de post nu toch accepteert heeft mogelijk te maken met de jongste incidenten: twee zelfmoordaanslagen en een Israëlische luchtaanval in minder dan 24 uur. Qurei zei ook dat Arafat hem „zeer dringend heeft verzocht” ja te zeggen.
In de ogenschijnlijk oneindige spiraal van geweldsdaden en vergeldingen in het Midden-Oosten liet Hamas direct na de aanval van het Israëlische leger in Gaza weer van zich horen. De groepering dreigde nu ook woningen en gebouwen in Israël aan te vallen. „De beschieting van huizen van burgers in de Gazastrook is een overtreding van alle rode lijnen. Daarom moet de zionistische vijand de verantwoordelijkheid op zich nemen voor beschietingen door ons van huizen en gebouwen van zionisten overal in bezet Palestina”, aldus een verklaring.
Het versterken en hervormen van de acht takken van de Palestijnse veiligheidsdienst wordt het voornaamste doel van het crisiskabinet, aldus Qurei. De minister van Binnenlandse Zaken, de minister van Veiligheidszaken en diens onderminister besturen de veiligheidsdienst, die van belang is bij de aanpak van de radicale bewegingen Hamas en Islamitische Jihad.
De Amerikaanse president George Bush riep Qurei op om het terrorisme aan te pakken. De hervorming van de veiligheidsdiensten beschouwt Bush daarbij als onontbeerlijk. Hij liet weten dat de Verenigde Staten de routekaart voor de vrede, die op termijn tot vrede in het Midden-Oosten en een onafhankelijk Palestina moet leiden, nog niet hebben opgegeven.
Israël heeft eerder bezorgdheid geuit over de hechte banden tussen Qurei en Arafat. Met de laatste wil Israël niets meer te maken hebben. Een woordvoerder van de Israëlische regering zei woensdag dat Israël de nieuwe Palestijnse premier zal beoordelen op zijn daden, niet op zijn woorden. Israël eist onder meer dat de Palestijnse Autoriteit organisaties als Hamas en Islamitische Jihad opheft.