Roemer blijft lachen, maar wel als een boer die kiespijn heeft
DEN HAAG – Emile Roemer moet wel zere kaken hebben. Zijn partij leek de grootste partij van Nederland te worden, maar bleef gelijk op vijftien zetels. Ondanks zijn teleurstelling bleef de SP-leider gisteravond breeduit lachen. Urenlang.
De regen komt met bakken uit de lucht in Den Haag deze woensdagavond. Binnen in uitgaansgelegenheid het Paard van Troje is het warm en broeierig. Om de haverklap klapt er een rode of witte ballon kapot.
Roemer is bijna niet te verstaan door de harde muziek. „Alle pijlen stonden op ons gericht, de druk was heel hoog”, zo verklaart hij het gelijkblijven van het aantal zetels van zijn partij. „Natuurlijk ben ik teleurgesteld”, zegt de SP-lijsttrekker. „En dat mag als je zo hoog in de peilingen hebt gestaan.”
De Brabander zit niet bij de pakken neer. „Ook Churchill heeft een stap terug gedaan voordat hij premier werd. We zijn nog steeds de derde partij van Nederland.”
De winst van deze verkiezingen is volgens Roemer dat de sympathie voor de SP enorm is gegroeid. „We hebben op de deur van de macht staan bonken. We hebben heel wat heilige huisjes omver gegooid.”
Maar beelden spreken boekdelen. Zo hard als Roemer lacht, zo zuur kijkt zijn fractiegenoot Paul Ulenbelt, die vlak achter hem staat. De klap is harder aangekomen dan de speech van Roemer doet vermoeden.
Dat is ook te merken bij SP-leden in de zaal. Er is jaloezie en ook wel een lichte boosheid richting de PvdA. „Ze zijn er met onze ideeën vandoor gegaan en daar hebben ze mee gewonnen” is een veelgehoord geluid.”
Ook voormalig fractievoorzitter Jan Marijnissen denkt in die richting. „De PvdA heeft mede gewonnen omdat ze veel standpunten van de SP hebben overgenomen. Nu moeten ze die nog waar gaan maken.”
De Socialistische Partij heeft volgens Marijnissen geleden onder een machtsstrijd tussen de PvdA en de VVD. „Als het gaat om wie de premier mag leveren, kiest de kiezer blijkbaar voor een traditionele partij die ervaring heeft met regeringsdeelname.”
„Het was meer premierverkiezing dan een Tweede Kamerverkiezing” blikt SP-er Harry van Bommel terug op de uitslag. „Het ging er dit keer niet om wie er in de Tweede Kamer zouden komen, maar wie er met wie zou gaan regeren. Dan krijgt blijkbaar de partij met de meeste ervaring de meeste stemmen.”
Dat Roemer niet overeind bleef in tv-debatten ontkent Van Bommel. „Heel Nederland was verrast toen Rutte zei dat hij het eigen risico in de zorg niet zou verhogen, terwijl hij dat al had gedaan en van plan was het nog meer te verhogen. Blijkbaar regeert de leugen in ons land. Roemer was daar perplex over, maar stond zeker niet met zijn mond vol tanden.”
Ook Marijnissen heeft het niet zo op de VVD. „Ik feliciteer hem met de overwinning, maar het blijft voor mij een raadsel waarom de kiezer het liberalisme -dat zoveel leed heeft veroorzaakt- zoveel stemmen heeft gegeven.”