Binnenland

Hormonensliksters bundelen krachten

Ruim 125 borstkankerpatiënten die jarenlang hormonen hebben gebruikt tegen overgangsklachten of ter voorkoming van botontkalking, hebben hun krachten gebundeld in de strijd tegen de farmaceutische industrie.

ANP
11 September 2003 08:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:33

Zij hebben woensdag de Belangenvereniging Hormoon Slachtoffers (BHS) opgericht. Dat heeft een woordvoerder bekendgemaakt.

Het doel van de vereniging is op te komen voor de belangen van hormoonslachtoffers. De BHS wil het overleg met de privaatrechtelijke instanties en de overheid bevorderen. Bovendien hoopt de vereniging in de toekomst via juridische procedures een eenduidige genoegdoening te kunnen afdwingen voor de hormoonslachtoffers.

Het College van Zorgverzekeraars schat dat 166.000 Nederlandse vrouwen van 45 tot 65 jaar een verhoogd risico op borstkanker hebben omdat zij langer dan een jaar hormoontherapie hebben gekregen. Vooral het bedrijf Organon heeft jarenlang medicijnen voorgeschreven die tot bijwerkingen zouden hebben geleid, al ontkent het bedrijf dat.

Letselschade-advocatencollectief Pals Groep uit Emmen bereidt ondertussen een juridische aanklacht voor tegen Organon en meer dan tien andere farmaceutische bedrijven die het bewuste hormoonpreparaat Synapause-E3 aan vrouwen hebben voorgeschreven. De ruim 125 vrouwen verwijten de bedrijven dat zij hen op geen enkele manier gewaarschuwd hebben voor het gezondheidsrisico dat de medicamenten met zich meebrachten. De organisatie verzamelt op dit moment bij juristen en medici informatie om een zo compleet mogelijke dagvaarding op te stellen. Het kan volgens de zegsman nog wel enkele maanden duren voordat de zaak daadwerkelijk wordt aangespannen.

De woordvoerder van de Pals Groep vergelijkt de zaak nu al met die van de DES-dochters. In Nederland hebben in de jaren vijftig en zestig tussen de 200.000 en de 400.000 zwangere vrouwen het middel DES gebruikt om een miskraam te voorkomen. Het middel werkte averechts en verhoogde de kans op complicaties bij de zwangerschap juist. Ook verhoogde DES de kans op borstkanker bij de moeders die het geslikt hadden en hun dochters.

Een groep DES-dochters bundelde in 1986 de krachten en spande een rechtszaak aan om de farmaceuten aansprakelijk te stellen voor de kanker waar zij aan leden. In 2002 oordeelde de Hoge Raad dat de producenten aansprakelijk kunnen worden gesteld voor de fysieke klachten van de vrouwen. Bijna 20.000 DES-dochters meldden zich inmiddels voor een bij de farmaceutische industrie in te dienen schadeclaim.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer