De Geus wil lagere lonen voor jongeren
Ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid moet het voor bedrijven goedkoper worden om jongeren in dienst te nemen. Daarvoor is nodig dat speciaal voor deze doelgroep in de CAO’s lagere loonschalen worden vastgelegd.
Dat zei minister De Geus (Sociale Zaken) woensdag in de Tweede Kamer. Net als een kamermeerderheid acht hij het ongewenst dat er momenteel een behoorlijk gat gaapt tussen de laagste CAO-loonschalen en het wettelijk minimumloon. Dat maakt jongeren voor het bedrijfsleven volgens hem onnodig duur, wat de werkloosheid stimuleert.
De Geus beloofde de Kamer dat het kabinet tijdens het najaarsoverleg met werkgevers en werknemers zal inzetten op het vastleggen van lagere loonschalen voor jongeren. Van de VVD had hij overigens al meteen een stap verder mogen gaan. Volgens kamerlid Fadime Örgü moet het kabinet niet meer overgaan tot het algemeen verbindend verklaren van een CAO als blijkt dat daar geen lagere loonschalen voor jongeren in zitten.
De bewindsman zelf denkt niet dat hij dat wapen nodig zal hebben. Hij gelooft dat hij er met werkgevers en werknemers in goed overleg wel uit zal komen. Ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid wil De Geus met het bedrijfsleven verder afspraken maken over het scheppen van 40.000 zogenaamde leer-werkplaatsen. Dit stuit overigens nog wel op weerstand, bijvoorbeeld van werkgeversorganisatie VNO-NCW.
De PvdA en GroenLinks verweten het kabinet dat het heeft besloten de fiscale kortingen af te schaffen voor werkgevers die laaggeschoolde jongeren of langdurig werklozen in dienst nemen. De Geus vindt echter dat het kabinet er terecht voor gekozen heeft te bezuinigen om de staatsschuld niet nog verder te laten oplopen.
De Tweede Kamer had verder een hard hoofd in de financiële onderbouwing van het plan van aanpak waarmee het kabinet de jeugdwerkloosheid te lijf wil. De Geus wil geld inzetten van het Europees Sociaal Fonds (ESF), maar heeft daarvoor nog steeds geen groen licht uit Brussel. Hij hoopt dat dit binnen twee weken gebeurt.