FNV doet laatste poging tot dialoog met kabinet
Voorzitter L. de Waal van vakcentrale FNV heeft premier Balkenende een laatste handreiking gedaan om met de vakbeweging te praten over de bezuinigingsplannen van het kabinet. De Waal roept Balkenende op „geen ondoordachte beslissingen" te nemen over „een pakket harde maatregelen, waar veel maatschappelijk verzet tegen bestaat".
Dat blijkt uit een woensdag vrijgegeven brief van De Waal aan Balkenende. „U staat nu op een tweesprong. U kunt dit onzalige pakket doordrukken en met een kleine Kamermeerderheid uitvoeren. Daarmee negeert u de mensen, die zwaar getroffen worden door de voorstellen. En u negeert de kritiek van maatschappelijke organisaties", aldus De Waal in de brief.
Hij schrijft dat Balkenende zijn „obsessie dat Nederland meer moet bezuinigen dan welk Europees land ook" moet loslaten. Met minder rigoureuze bezuinigingen is er ruimte voor een socialer beleid, aldus FNV–voorzitter.
De FNV hekelt onder andere de bezuinigingen in de gezondheidszorg en het snijden in de WW–uitkeringen. Ook wil de vakcentrale de onroerendzaakbelasting (OZB) niet afschaffen. Met dit belastinggeld moet de regering jongeren meer uitzicht geven op een baan. De Waal beschuldigt Balkenende ervan dat hij de vakbeweging negeert. „Alternatieven worden aangeboden, maar van u zien wij geen enkele reactie van betekenis."
Eind augustus zei vakcentrale CNV bereid te zijn de lonen volgend jaar alleen met een eenmalig bedrag te laten stijgen. In ruil daarvoor wil het CNV toezeggingen van het kabinet om de bezuinigingen af te zwakken. De vakcentrale eist voor prinsjesdag, dus voor komende dinsdag, een reactie op het voorstel.
„Het is eigenlijk al een schande dat het kabinet nog niet gereageerd heeft. Als zij voor maandag twaalf uur geen reactie geeft op het voorstel van het CNV, dan trekken wij het in", kondigde CNV–voorzitter D. Terpstra woensdag aan. In dat geval zal de vakcentrale een loonsverhoging eisen die gelijk is aan de inflatie, vermeerderd met de stijging van de arbeidsproductiviteit. Dat druist in tegen een van de belangrijkste wensen van het kabinet, namelijk loonmatiging.
De MHP heeft nog wel vertrouwen in het functioneren van ’de polder’. „Het staat misschien onder druk, maar wij vertrouwen erop dat het kabinet nog in overleg treedt met de sociale partners", aldus voorzitter A. Verhoeven van de vakcentrale voor middelbaar en hoger personeel.
Verhoeven zegt zijn optimisme te baseren op „duidelijke aanwijzingen" van het kabinet, dat er na prinsjesdag ruimte is om maatregelen bij te stellen. „We moeten als vakbeweging het hoofd koel houden en met goede alternatieven komen." Hij wijst op het MHP–voorstel om met een tijdelijke verhoging van de belastingen en het laten oplopen van het begrotingstekort het ingrijpen in de WW–uitkeringen en het vroegpensioen te verzachten.