ETF neemt klassieke rol van ‘Utrecht’ over
LEUVEN – De Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in het Belgische Leuven (Heverlee) neemt steeds meer de rol van de klassieke theologieopleiding van Utrecht over. Oude gereformeerde theologie en scholastiek hebben hun vaste plek gevonden in een internationale opleiding die reformatorisch en evangelisch op ongekunstelde wijze verbindt.
Deze week vond in Leuven de jaarlijkse doctoraatsweek van de ETF plaats, die vrijdag wordt afgesloten. Zo’n honderd studenten en hoogleraren uit meer dan twintig landen gaven presentaties en lezingen en er vonden examens en promoties plaats. Studenten moeten eerst presentaties houden en examens afleggen voordat zij toegelaten kunnen worden tot het schrijven van een proefschrift.
Opvallende ontwikkeling is dat de ETF steeds meer de rol van de klassieke Utrechtse faculteit godgeleerdheid overneemt. De laatste opleiding is inmiddels opgedoekt na het afstoten van de bacheloropleiding vorig jaar en het verdwijnen van de predikantenopleiding. Het Utrechtse werkgezelschap OGTh (Oude Gereformeerde Theologie), ontstaan in de gloriedagen van Utrecht en de ”Utrechtse school”, vergadert nog wel in de domstad en kon tot nu toe nog beschikken over het Utrechtse faculteitsgebouw. Maar ook dat verandert dit najaar nu de Utrechtse theologieopleiding in een andere, afgeslankte vorm doorgaat.
OGTh-leden als prof. dr. Willem van Asselt en prof. dr. Antoon Vos, oud-docenten van Utrecht en sinds enkele jaren verbonden aan de ETF, zijn in Leuven actief om de bestaande onderzoeksgroep historische theologie uit te bouwen.
Synopsis
Een belangrijk project van de beoefening van gereformeerde theologie in Leuven is de verzorging van de wetenschappelijke editie van de Leidse ”Synopsis purioris theologiae” (1625), onder voorzitterschap van prof. Van Asselt. Het is de bedoeling om binnen twee jaar een driedelige uitgave van deze invloedrijke gereformeerde dogmatiek bij uitgeverij Brill te Leiden uit te geven. Daarin worden de Latijnse tekst en de Engelse vertaling opgenomen, vergezeld van uitgebreide commentaren en annotaties. In het najaar zal er in Nederland een congres over dit werk gehouden worden waar dr. H. van den Belt de hoofdlezing zal verzorgen.
Onder meer vanwege dit Synopsisproject is de ETF op het gebied van de gereformeerde theologie nauwer gaan samenwerken met de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA) en de Theologische Universiteit van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt in Kampen. Steeds meer promovendi –zoals drs. Gert van den Brink uit Nederland en Yoshinori Aoki uit Japan– werken aan een dergelijk thema, constateert prof. dr. Andreas Beck, academisch decaan van de ETF.
Prof. Beck ziet geen tegenstrijdigheid tussen de evangelische en de reformatorische richtingen die de ETF vertegenwoordigt. „De methode van de gereformeerde theologiebeoefening is nu anders dan in de zeventiende eeuw, maar dat neemt niet weg dat deze methode zeer behulpzaam kan zijn om de inhoud van het geloof ook voor deze tijd duidelijk te maken. Ook evangelischen zien hun opvattingen geworteld in oude tradities, vanaf de eerste kerkvaders en de middeleeuwen, en zeker ook in de Reformatie en de gereformeerde orthodoxie.”
Prof. Beck verwijst naar diverse interconfessionele kruisbestuivingen die vanuit de ETF zijn geïnitieerd, zoals de samenwerking met Refo500 en de Katholieke Universiteit Leuven op het terrein van de herdenking van 450 jaar Heidelbergse Catechismus, volgend jaar resulterend in een congres in Leuven. Het onderzoek naar Jonathan Edwards heeft op de ETF een impuls gekregen door een masterscriptie en een promotieproject. De ETF werkt hier samen met Yale University in de Verenigde Staten waar dr. Adriaan Neele het Edwardsonderzoek coördineert, en met de VU Amsterdam, waar dr. Wim van Vlastuin betrokken is.
Nieuw centrum
De ETF, die voortkomt uit het Bijbelinstituut België, is gehuisvest in een jezuïetenklooster en is voortdurend aan het verbouwen en vernieuwen. Hoewel de middelen van de instelling –die grotendeels op giften draait– beperkt zijn, lukt het wel om regelmatig binnen- en buitenlandse sponsors te vinden om te investeren in de gebouwen.
Zo is een verdieping in het hoofdgebouw deze zomer ingericht met nieuwe gastenkamers om groepen wetenschappers en studenten te kunnen ontvangen. Aan de ETF staat het ”Leuven Centre for Christian Studies” in de steigers. De bedoeling van dat centrum is het christelijk geluid in academisch Europa te versterken, zo deelt drs. Pim Boven, administratief directeur van de ETF, mee.
„Het is de bedoeling dat er conferenties worden gehouden waar kleine groepen uit de gehele wereld elkaar kunnen ontmoeten. Oogmerk is de christelijke wortels van Europa opnieuw bloot te leggen en verschillende disciplines met elkaar in gesprek te laten komen”, aldus Boven. „Christelijke wetenschapsbeoefening zou op deze manier een duidelijker stem in Europa moeten krijgen.”
De ETF maakt nog steeds een gestadige groei door. Er hebben zich voor dit nieuwe jaar 49 studenten aangemeld, 29 voor de bachelor-, 14 voor de master- en 6 voor de doctoraatsopleiding. Het totale studentenaantal komt daarmee op 169.
De toeloop van bachelorstudenten is dit jaar groter dan van masterstudenten, aldus Boven. Dat heeft wellicht te maken met de flexibele deeltijdsvorm van het bachelorprogramma dat de ETF dit jaar aanbiedt. Van de bachelorstudenten zijn de meesten uit Nederland afkomstig. Als nieuwe docent aan de ETF is dr. Bart Wallet voor het vak modern jodendom benoemd.