„Bij overstroming wordt inzet leger moeilijk”
DEN HAAG (ANP) – Officieren gaan campagne voeren tegen mogelijke nieuwe bezuinigingen op de krijgsmacht zoals aangekondigd in partijprogramma’s. Het is nog niet eerder gebeurd dat militairen actievoeren in aanloop naar de verkiezingen, aldus een boze Rob Hunnego, duovoorzitter van de Gezamenlijke Officieren Verenigingen & Middelbaar- en Hoger Burgerpersoneel bij Defensie (GOV/MHB) dinsdag tegen het ANP. Hij neemt deze uitzonderlijke stap omdat politici „niet het hele verhaal vertellen”.
Waarom nu pas actie? Hunnego: „Ik steek de hand in eigen boezem. We hadden eigenlijk vorig jaar al aan de bel moeten trekken (toen het kabinet-Rutte een miljard bezuinigde op Defensie - red) en moeten uitleggen dat wat nu gebeurt niet kan. Vorig jaar hebben we het nog tandenknarsend geaccepteerd. Maar wat er nu in de plannen staat is desastreus.”
Progressieve partijen zeggen met meer Europese samenwerking te kunnen bezuinigen. Hunnego: „Wat er nu gebeurt is dat we eerst gaan bezuinigen en daarna gaan we met wat we nog overhebben naar het buitenland en zeggen: Willen jullie met ons samenwerken? Volgens mij is dat niet de manier waarop samenwerking tot stand komt. Je moet zorgen dat je allebei een robuuste inbreng hebt en daarna kun je gaan samenwerken. Als consequentie daarvan zou je op termijn, in 2030 of 2040, eventueel kunnen kijken waar je kunt bezuinigen.”
Had Defensie eerder aan de bel moeten trekken? Hunnego: „Ik vind dat het ministerie als afgeleide taak het creëren van draagvlak voor defensie bij de Nederlandse bevolking zou moeten hebben. Dat hebben ze nagelaten. Er zijn wel individuele pogingen gedaan. Het is alleen veel te weinig, niet structureel en we hadden er eigenlijk 30 jaar geleden mee moeten beginnen. Dat neem ik Defensie wel kwalijk.”
De nationale veiligheid komt in gevaar bij meer bezuinigingen? Hunnego: „Een van de drie hoofdtaken van Nederland is het beschermen van het grondgebied en de bevolking als er rampen dreigen zoals dijkdoorbraken en overstromingen. Wanneer er nog een keer zoveel wordt bezuinigd, betekent dat we dan niet meer gaan rijden, varen, vliegen en oefenen. Dat we gewoon niets meer doen. We hebben de kazernes dan vol met personeel die niets meer doen.”
Dus als de dijken dan dreigen door te breken kan het leger niet meer te hulp komen? Hunnego: „Dan zal het heel moeilijk worden om het leger nog in te zetten. Omdat we dan geen voertuigen meer hebben die nog kunnen rijden, want we doen geen onderhoud meer en hebben geen brandstof meer.”