Politiek

Rutte en Roemer gemist bij eerste tv-debat (met video)

UTRECHT (ANP) – De lijsttrekkers van VVD, SP en PVV werden woensdagavond node gemist bij het eerste televisiedebat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. De lijsttrekkers van die drie partijen, die samen in de peilingen tussen de 80 en 90 zetels scoren, hebben besloten zich nog niet in de strijd met de andere partijen te mengen. De strijd tussen de overige lijsttrekkers, van PvdA, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, PvdD, SGP en DPK laaide niet echt op in het NOS-debat. De verschillen bleken daarvoor vaak te klein, de standpunten te bekend.

22 August 2012 22:26Gewijzigd op 14 November 2020 22:47
Foto ANP
Foto ANP

De NOS had VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte woensdag nogmaals gevraagd naar het debat te komen, nadat hij wel een interview had gegeven aan De Telegraaf. Maar Rutte bleef weigeren. SP-leider Emile Roemer had volgens de NOS laten weten dat hij bang is voor een ‘media-overkill’. PVV-leider Geert Wilders is nog op vakantie, aldus de NOS.

De NOS had er voor gekozen om de kijker kennis te laten maken met de acht lijsttrekkers, ook via vakantiefoto’s en een vraag naar hun hobby’s. Dat werd afgewisseld met korte debatjes waarin geen nieuwe standpunten naar voren kwamen. Het debat kwam pas een beetje op gang toen Diederik Samsom (PvdA), Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Jolande Sap (GroenLinks) de strijd aangingen gingen over thema’s als de overheidsfinanciën en de almaar stijgende kosten in de zorg. PvdA en GroenLinks willen de zorgpremies inkomensafhankelijk maken, CDA en D66 zijn daar tegen.

Over de langstudeerboete, waar een meerderheid in de Kamer vanaf wil, zei CDA-leider Sybrand Buma dat hij verwacht dat de Kamer er donderdag in zal slagen om een alternatief te vinden voor de ‘boete’ die studenten moeten betalen als ze meer dan een jaar vertraging oplopen bij hun bachelor- of masterstudie. De boete staat nu in totaal als een bezuiniging van 378 miljoen euro voor volgend jaar in de boeken, waarvan 178 miljoen bij langstudeerders terecht komt en 200 miljoen bij de universiteiten.

Aan het einde van het debat werd nog een poging gedaan de lijsttrekkers te verleiden tot uitspraken over hun favoriete samenwerking na de verkiezingen. Alleen GroenLinks-leider Jolande Sap sprak zich uit. Haar partij wil in een regering plaatsnemen onder SP-leider Emile Roemer. „Dat is de enige manier om op een sociale manier uit de crisis te komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer