Planbureau: Kyoto-doelstellingen gehaald
DEN HAAG (ANP) – Nederland gaat waarschijnlijk voldoen aan het zogeheten Kyoto Protocol uit 2008, waarin is afgesproken dat de uitstoot van broeikasgassen in de periode 2008-2012 met 6 procent moet zijn verminderd. Dat heeft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) woensdag bekendgemaakt.
Naar verwachting zal Nederland de toegestane emissie met 38 megaton overschrijden. Ten tijde van het kabinet-Balkenende is echter besloten uit het buitenland emissierechten aan te kopen om deze overschrijding te compenseren. Het PBL heeft nu doorgerekend dat de milieuprojecten waarin Nederland heeft geïnvesteerd, voldoende emissierechten gaan opleveren om aan de vereisten van de Japanse klimaattop te voldoen.
Ook aan de emissieplafondsvan de Europese Unie kan naar alle waarschijnlijkheid worden voldaan, voorspelt het planbureau. Alleen op het gebied van hernieuwbare energie scoort Nederland onvoldoende. Als het huidige overheidsbeleid wordt doorgezet, zal in 2020 hoogstens 7 tot 10 procent van de Nederlandse energieproductie op duurzame wijze plaatsvinden.
Wanneer het voorgenomen beleid uit het in mei gesloten Lenteakkoord de komende jaren wordt uitgevoerd, dan kan het aandeel duurzame energie volgens het PBL eventueel nog tot 11 procent worden opgekrikt. Daarmee kan Nederland niet voldoen aan het Europese doel een aandeel van 14 procent van de totale energieproductie te realiseren.
Vorig jaar ging het PBL er nog van uit dat het haalbaar was om in 2020 zo’n 9 tot 12 procent aan duurzame opwekking te hebben. Die voorspelling is naar beneden bijgesteld, omdat het kabinet-Rutte afgelopen jaar een aantal plannen op de lange baan heeft moeten schuiven. Zo zijn er met het bedrijfsleven nog geen harde afspraken gemaakt over biobrandstoffen, en is de aangekondigde plaatsing van een aantal windmolenparken nog steeds niet definitief vastgesteld.