Buitenland

„Noord-Korea heeft nieuwe langeafstandsraket”

Noord-Korea heeft volgens de Zuid-Koreaanse krant Chosun Ilbo een nieuwe langeafstandsraket ontwikkeld, die met een bereik van tussen de 3000 en 4000 kilometer heel Japan en het Amerikaanse eiland Guam kan treffen.

AP
8 September 2003 10:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:32

Het zou gaan om een verbeterde versie van de Taepodong-1-raket, waarvan Noord-Korea in 1998 een exemplaar over Japan heen in de Stille Oceaan schoot. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie wilde het bericht niet bevestigen.

Naast de Taepodong-1, die een bereik heeft van ongeveer 2500 kilometer, beschikt Noord-Korea vermoedelijk nog over ongeveer 700 Rodong-raketten, met een bereik van 1300 kilometer.

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yoon Young Kwan, heeft Noord-Korea maandag gewaarschuwd geen stappen te ondernemen die de spanningen op het Koreaanse schiereiland verder doen toenemen. De waarschuwing valt samen met speculaties dat Noord-Korea dinsdag op de verjaardag van de oprichting van de Democratische Volksrepubliek een kernproef zal houden.

Yoon, die vorige week sprak met de Amerikaanse president George Bush en diens minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, zei dat Washington zich zorgen maakt dat Noord-Korea dinsdag iets zal doen wat de situatie zal verslechteren. Dat zou niet alleen onvoordelig zijn voor Noord-Korea, maar evenmin helpen bij het vinden van een vreedzame oplossing voor de nucleaire kwestie, zei Yoon.

Noord-Korea heeft volgens Amerikaanse functionarissen toegegeven in het geheim aan kernwapens te werken. Tijdens overleg dat vorige maand plaatshad in de Chinese hoofdstad Peking, waarschuwde de Noord-Koreaanse delegatieleider dat zijn land een kernproef kon houden en ook zou kunnen bewijzen dat het over de middelen beschikt om kernbommen te gebruiken.

Het 1,2 miljoen man sterke Noord-Koreaanse leger vormt de ruggengraat van het communistische bewind in Pyongyang. Verwacht wordt dat het regime de verjaardag van de volksrepubliek luister bij zal zetten met een militaire parade. Zo’n parade is in de afgelopen jaren wegens de slechte economische omstandigheden overgeslagen, maar militair machtsvertoon is voor het regime een van de weinige middelen die zijn overgebleven om politieke druk uit te oefenen.

Noord-Korea zegt zijn kernwapenprogramma pas te willen stoppen als de Verenigde Staten een niet-aanvalsverdrag willen sluiten. Washington voelt niets voor een verdrag, maar denkt er volgens de Zuid-Koreaanse minister van buitenlandse zaken Yoon „actief” over na om aan de veiligheidsverlangens van het noorden tegemoet te komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer