Buitenland

Khamenei verleent parlementslid gratie

De opperste leider van Iran, ayatollah Khamenei, heeft dinsdag het hervormingsgezinde parlementslid Loghmanian gratie verleend. Dit heeft de Iraanse televisie gemeld. De parlementariër was tot tien maanden gevangenisstraf veroordeeld omdat hij kritiek op de rechterlijke macht had geleverd. Hij zat al drie weken gevangen.

AFP/ANP/RTR
15 January 2002 17:17Gewijzigd op 13 November 2020 23:22

Het hoofd van justitie in Iran, ayatollah Hashemi-Shahrudi, had een amnestievoorstel ingediend bij Khamenei. Die had het aanvaard.

Enkele uren eerder had de Iraanse parlementsvoorzitter Karroubi, een bondgenoot van de hervormingsgezinde president Khatami, gedreigd de zittingen van het parlement te zullen boycotten uit protest tegen de gevangenneming van Loghmanian, eveneens een hervormer.

„Ik kondig hierbij aan dat de rechterlijke macht agressie tegen het parlement heeft gepleegd. Ik heb niet meer de macht om de kamer te leiden”, zei Karroubi in een toespraak tot het parlement die rechtstreeks door de radio werd uitgezonden. Hij zei in afwachting te zijn van „een beslissing van de Gids” van de republiek, Khamenei.

Het is niet duidelijk of de gratie voldoende is voor Karroubi, aangezien Khamenei geen uitspraak deed over de rechtmatigheid van de veroordeling van Loghmanian. Dat betekent dat parlementariërs die eerder om politieke redenen zijn veroordeeld, of dat in de toekomst zullen worden, nog steeds gevangen kunnen worden gezet.

Het parlementslid werd veroordeeld wegens belediging van de rechterlijke macht tijdens een toespraak tot het parlement, de majlis. Justitie in Iran heeft tot nu toe al enkele tientallen hervormingsgezinde parlementsleden opgedragen zich te melden om uitleg te geven over een reeks van politiek-geïnspireerde aanklachten. De conservatieven blijven steevast buiten schot.

Tot nu toe zijn vier parlementariërs veroordeeld, maar Loghmanian is de eerste in meer dan honderd jaar die daadwerkelijk achter de tralies belandde. De hervormers zeggen dat het optreden van justitie politiek is gemotiveerd en wijzen erop dat de veroordeling van Loghmanian in strijd is met de grondwet die parlementsleden onschendbaarheid geeft. Maar de rechterlijke macht zegt dat het aan de rechtbanken is te bepalen of die immuniteit geldt of niet.

Justitie en politie in Iran zijn in handen van de conservatieven, die proberen het hervormingsgezinde parlement af te stoppen. Dat doen zij met opperste leider Khamenei en de Raad van Hoeders, die toetst of door het parlement aangenomen wetten in overeenstemming zijn met de grondwet van de islamitische republiek.

President Khatami werd vorig jaar juni met 77 procent van de stemmen herkozen. Hij werd op begin augustus beëdigd voor een tweede ambtstermijn. De ceremonie moest worden uitgesteld wegens een conflict tussen het parlement en de rechterlijke macht over de benoeming van nieuwe leden van de Raad van Hoeders.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer