Buitenland

Fransen vrezen nieuwe golf van onrust na onlusten Amiens

AMIENS (ANP) – De rellen in het overigens welvarende Amiens hebben de vrees gewekt voor een golf van onrust in wijken van Franse steden waar de bewoners worden geconfronteerd met slechte economische vooruitzichten. Velen denken terug aan de onlusten die in 2005 en 2007 in voorsteden van Parijs woedden.

14 August 2012 15:08Gewijzigd op 14 November 2020 22:39
Onlusten in Amiens. Foto EPA
Onlusten in Amiens. Foto EPA

De rellen deden zich voor in het noorden van Amiens, waar de socialistische burgemeester Gilles Demailly na een bezoek dinsdagochtend „een toneel van troosteloosheid” had waargenomen. De regering van president François Hollande heeft Noord-Amiens uitgeroepen tot een van de 15 gebieden in Frankrijk waar de veiligheid extra aandacht moet krijgen.

Amiens is nog voor het begin van de jaartelling door de Galliërs gesticht. Het heeft ongeveer 137.000 inwoners en ligt circa 115 kilometer ten noorden van Parijs. De stad is de hoofdstad van de regio Picardië. Bij toeristen is Amiens vooral bekend om zijn kathedraal, die sinds 1981 op de werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco staat. Het is de grootste gotische kathedraal van Europa. De bouw van de 13e-eeuwse kerk duurde 49 jaar. In de 19e eeuw restaureerde de beroemde architect Eugène Viollet le-Duc het gebouw, wat meer dan 25 jaar vergde.

Een ander befaamd gebouw is de tour Perret bij het treinstation, die in 1942 werd ontworpen, maar waarvan de bouw pas na de Tweede Wereldoorlog begon. Het gebouw van meer dan 100 meter hoog gold lang als de hoogste wolkenkrabber van West-Europa.

De schrijver Jules Verne, pionier in science fiction, woonde een groot deel van zijn leven in de stad, waar hij in 1905 op 77-jarige leeftijd overleed. Hij ligt er begraven. Het Cirque Jules Verne, een van de zeven stenen circussen in Frankrijk, houdt de herinnering aan hem levend.


Recente rellen en protesten in Frankrijk

September-oktober 2010: De Fransen gaan 8 dagen lang de straat op om te protesteren tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar. De protesten zorgen onder meer voor een tekort aan brandstof. Hier en daar komt het tot gewelddadigheden. Ondanks de demonstraties ondertekent president Nicolas Sarkozy op 9 november de wet die de hogere pensioenleeftijd regelt.

Juli 2010: In de stad Grenoble komt het tot hevige rellen, wanneer de politie een verdachte van een roofoverval op een casino doodschiet. De verdachte kwam uit een arme wijk. Bij de onlusten gaan tientallen auto’s in vlammen op.

Januari 2008: Duizenden werknemers in de publieke sector staken omdat ze geen loonsverhoging krijgen.

Maart-april 2006: Circa 400 studenten bezetten enkele dagen de Sorbonne Universiteit in Parijs als protest tegen de plannen van De Villepin. De politie beëindigt de bezetting met geweld. Meerdere studenten worden gearresteerd. In april kondigt Chirac aan dat zijn regering het omstreden jongerencontract intrekt. Daarna doven de protesten langzaam uit.

Januari 2006: De Franse premier Dominique de Villepin kondigt maatregelen tegen de jeugdwerkloosheid aan. Vooral het plan voor een jongerencontract valt in slechte aarde bij de jeugd en de vakbonden. Door het contract kunnen jongeren onder de 26 jaar tijdens een proeftijd van 2 jaar zonder opgaaf van redenen worden ontslagen. Een golf van protesten volgt.

Oktober-november 2005: Twee tieners die op de vlucht zijn voor de politie, verstoppen zich in een transformatorhuisje indeParijsevoorstadClichy-sous-Bois. Zij worden geëlektrocuteerd. Een wekenlange confrontatie tussen jongeren en de politie in diverse voorstedenvolgt.PresidentJacquesChirac kondigt de noodtoestand af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer