„Journalistiek te veel progressief getint”
De hoofdredacteur van het NOS-journaal, Hans Laroes, vindt dat de (parlementaire) journalistiek zich te veel schuldig maakt aan „progressief getinte vertekening.”
Laroes zei dat vrijdag in Den Haag op een symposium over de relatie tussen media en politiek ter gelegenheid van het afscheid van acht CDA-Eerste-Kamerleden. „Erg rechtse clubs noemen wij meteen extreem rechts; linkse clubs zelden extreem links. En extreem heeft een zeer negatieve connotatie (gevoelswaarde, red.). Pro-abortusdemonstranten konden altijd op meer begrip rekenen dan hun tegenhangers. Een bos is meer waard dan een weg, een GroenLinks-stemmer is slimmer dan een LPF’er. De journalistiek zag weinig in Van Agt. De journalistiek zag weinig in het CDA.”
Volgens Laroes moet de journalistieke onbevangenheid bij televisie, radio en kranten terugkeren, zodat iedere nieuwsbron, iedere gebeurtenis op gelijkwaardige wijze wordt behandeld.
Hij hekelde met name de politieke journalistiek. „Ik wil distantie eigenwijzigheid, waarneming, registratie en onafhankelijk oordeel in plaats van pseudovriendschap en opportunistisch onderling vertrouwen. Maak ze het leven zuur met echte verhalen en echte vragen. Wat moet een kijker denken van een journalist die net aan een kritisch interview met minister Jorritsma is begonnen als ze net nog met een glas witte wijn in de hand zo ongeveer aan de schouders van Annemarie hing?” Laroes vindt dat het NOS-journaal „het tegendeel moet zijn van het Veronica-gevoel: jong, snel, wild, hedonistisch en zonder geheugen.”
CDA-kamerlid Van de Camp zei tijdens een forumbespreking op het symposium dat het NOS-journaal wat hem betreft nog niet aan de criteria van Laroes voldoet. „Alleen als ik heel veel afstand neem van mijn collega’s en niet te diepgaand redeneer, kom ik in het journaal.”
CDA-partijvoorzitter Van Bijsterveld bepleitte ook een onafhankelijke parlementaire journalistiek. „De politiek kun je misschien wel beter controleren als je geen onderdeel wilt zijn van het circuit.”
De voorzitter van de Eerste Kamer, mevrouw Timmerman-Buck (CDA), vindt dat de Eerste Kamer de media beter in staat moet stellen hun werk uit te voeren. Ze pleitte onder meer voor openbaarheid van de commissievergaderingen in de Senaat. Die zijn nu besloten.