”Beveel gerust uw wegen” geliefd lied in Duitsland
WETZLAR – Lezers van het protestantse Duitse blad ideaSpektrum hebben ”Beveel gerust uw wegen” van Paul Gerhardt (1607-1676) gekozen als meest geliefde geestelijk lied.
Dat meldde de Duitse nieuwsdienst Idea, die het blad ideaSpektrum uitgeeft, maandag. In de aanloop naar de Reformatieherdenking van 2017 heeft de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) het jaar 2012 uitgeroepen tot Jaar van de Kerkmuziek. De gedachte hierachter is dat de Reformatie ook van grote betekenis is geweest voor de kerkmuziek.
Idea heeft de lezers van ideaSpektrum daarom gevraagd welke geestelijke liederen zij het liefst zingen. Aan het onderzoek deden 558 lezers mee. Zij konden kiezen uit zeventig liederen, variërend van ”All Morgen ist ganz frisch und neu” van Johannes Zwick tot ”Zünde an dein Feuer” van Berta Schmidt-Eller.
Als tweede lied kozen de lezers ”Du grosser Gott, wenn ich die Welt betrachte” (O, Heer mijn God, wanneer ik in verwondering de wereld zie) van de Zweedse dichter Carl Boberg (1859-1940). Op de derde plek kwam ”Von guten Mächten wunderbar geborgen” (Door goede machten trouw en stil omgeven) van Dietrich Bonhoeffer (1906-1945).
Als vierde noemden de lezers de klassieker ”Grosser Gott, wir loben dich” (Grote God wij loven U) van Ignaz Franz (1719-1790). Dit lied heeft ook voor fractievoorzitter Volker Kauder van de CDU/CSU in de Duitse Bondsdag grote betekenis. „Dit is een groots danklied voor God, aan Wie wij alles te danken hebben.”
Op de plaatsen vijf tot tien kwamen ”Stern auf den ich schaue” (Ster waarop ik zie) van Cornelius Friedrich Adolf Krummacher (1824-1864), ”Bei dir, Jesu, will ich bleiben” (Bij U, Jezus, wil ik blijven) van Philipp Spitta (1801-1859), ”Lobe den Herrn, den mächtigen König der Ehren” (Lof zij de Heer, de almachtige Koning der ere) van Joachim Neander (1650-1680), ”Meine Zeit steht in deinen Händen” (Mijn tijd is in Uw handen) van Peter Strauch (1943), ”Welch ein Freund ist unser Jesus” (Welk een vriend is onze Jezus) van Joseph Medlicott Scriven (1820-1886) en ”Vater, unser Vater” (Vader, onze Vader) van Christoph Zehendner (1961).