Australië heropent overzeese asielcentra
SYDNEY (ANP/AFP) – Australië gaat opnieuw opvanglocaties voor asielzoekers opzetten in gebieden buiten het land zelf, in de eilandenstaat Nauru en in Papoea-Nieuw-Guinea. Dat moet het voor asielzoekers uit landen als Afghanistan, Sri Lanka en Iran minder aantrekkelijk maken om met gammele bootjes de gevaarlijke overtocht naar Australië te maken.
Dat zei premier Julia Gillard maandag. Zij volgt daarmee een advies van een commissie onder leiding van voormalig defensiechef Angus Houston.
Gillard had zich eerder verzet tegen heropening van de overzeese opvangcentra. Zij gaf de voorkeur aan een nieuwe overeenkomst met Maleisië. Australië zou bootvluchtelingen naar dat land sturen en in ruil daarvoor asielzoekers opnemen die in Maleisië in kommervolle omstandigheden leven.
De overeenkomst werd eerst door het hooggerechtshof en later door het parlement geblokkeerd, waarna de Australische regering de commissie-Houston in het leven riep om de politieke patstelling te doorbreken. Het onderwerp bootvluchtelingen houdt de politiek in Australië sinds lange tijd verdeeld.
De commissie vindt ook dat de Australische regering nauwer moet samenwerken met Indonesië, vanwaar veel bootvluchtelingen naar Australië vertrekken, nadat mensensmokkelaars hen voor veel geld daarheen hebben gebracht.
De commissie roept de regering ook op de jaarlijkse opname van asielzoekers op humanitaire gronden te verhogen van 13.750 naar 20.000. Overwogen moet worden om dit aantal binnen 5 jaar naar 27.000 te brengen.
Gillard zei dat de regering in principe alle aanbevelingen van de commissie-Houston onderschrijft.
De overtocht naar Australië kostte de afgelopen 10 jaar naar schatting 964 bootvluchtelingen en bemanningsleden het leven. Vanaf oktober 2009 waren dat er iets meer dan 600.