El Nino ontstaan in Stille Oceaan
TOKIO (ANP) – In de Stille Oceaan is een El Nino ontstaan, meldde het Japanse meteorologisch bureau vrijdag. Volgens het bureau duurt het fenomeen waarschijnlijk tot in de winter op het noordelijk halfrond.
El Nino is een opwarming van het zeeoppervlak in de Stille Oceaan bij de evenaar, die zich elke vier tot twaalf jaar voordoet. De opwarming kan gevolgen hebben voor het regenseizoen in veel landen.
De laatste grote El Nino in 1998 zorgde in Azië voor zeker 2000 doden en miljarden euro’s aan schade door verloren oogsten.
Volgens klimaatonderzoeker Geert Jan van Oldenborgh van het KNMI is er doorgaans alleen in Indonesië een direct verband tussen een El Nino en droogte. Dat is waarschijnlijk ook zo bij het huidige exemplaar, dat naar het zich nu laat aanzien van „middelmatige” sterkte is. Een krachtige El Nino kan ook voor droogte zorgen in Australië, zuidelijk Afrika, Zuidoost-Azië en India, maar juist tot meer regen leiden in oostelijk Afrika en Mexico en het zuiden van de VS.
In Nederland kan het natuurfenomeen alleen gevolgen hebben als het een krachtige El Nino is. „Dan valt er in het voorjaar iets meer regen. Bij een El Nino van deze sterkte merken we er hier niets van”, aldus Van Oldenborgh.
Een El Nino ontstaat doorgaans in de zomer en kan tot het einde van het jaar duren. Hoe dat voor deze aflevering is, laat zich moeilijk voorspellen. In 2010-2012 was er een La Nina nabij de evenaar. Het oceaanwater is dan juist kouder dan normaal, wat meer regen in gebieden rond de Stille Oceaan veroorzaakt.