Christenvervolging

China boos om nota VS over religie

WASHINGTON – De regering van China heeft kritiek op het begin deze week verschenen rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over godsdienstvrijheid wereldwijd. Het geeft volgens Peking blijk van „arrogantie” en „onwetendheid.”

Kerkredactie
1 August 2012 12:25Gewijzigd op 14 November 2020 22:26
China. beeld ANP
China. beeld ANP

De Chinese autoriteiten noemen de publicatie een „politiek instrument” om Amerikaanse waarden op te leggen aan andere landen. Bovendien gebruikt het rapport tendentieuze bronnen, zegt China. In het document wordt onder meer gesteld dat er in Tibet sprake is van „ernstige” onderdrukking van de godsdienstvrijheid, evenals in de westelijke regio Xinjiang, waar veel moslims wonen. In Tibetaanse gebieden nam in 2011 het aantal zelfverbrandingen toe.

Amerika heeft China op de lijst gezet van „landen van bijzondere zorg.” Op die lijst staan landen waar de vrijheid van religie het afgelopen jaar is verslechterd. Behalve China zijn dat Birma (Myanmar), Eritrea, Iran, Noord-Korea, Saudi-Arabië, Sudan en Oezbekistan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, presenteerde maandag het jaarlijkse rapport over 
godsdienstvrijheid wereldwijd. Het document wordt gezien 
als een belangrijke graadmeter voor discriminatie en onderdrukking op basis van religie in de wereld.

Het rapport constateert ook dat het antisemitisme wereldwijd toeneemt. Dat uit zich in het ontkennen van de Holocaust, in relativisme of in het koppelen van antisemitische opmerkingen aan politieke besluiten van Israël. Nederland wordt hier ook genoemd. Zo werden tijdens een voetbalwedstrijd vorig jaar in Den Haag antisemitische leuzen gescandeerd.

In de „landen van bijzondere zorg” worden christenen, joden en aanhangers van andere godsdiensten die niet sporen met de heersende overtuiging in het land achtergesteld of met geweld onderdrukt. Middelen daarvoor zijn boete, celstraf, juridische tegenwerking of verboden op verandering van overtuiging of interreligieuze huwelijken. Wetten op godslastering worden in landen zoals Saudi-Arabië, Pakistan en Indonesië gebruikt om religieuze minderheden aan te pakken. In Noord-Korea bestaat godsdienstvrijheid in geen enkel opzicht, aldus het rapport.

Kritiek viel er ook te beluisteren op Europa. Terwijl Europese landen „in etnische, raciale en religieuze zin steeds diverser” worden, gaan die demografische ontwikkelingen gepaard met „xenofobie, antisemitisme en anti-islamitische gevoelens.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer