Politiek

NRC checkt het SGP-verkiezingsprogramma

AMSTERDAM – Dagblad nrc.next checkt donderdag vier beweringen uit het verkiezingsprogramma van de SGP. Het resultaat: waar, half waar, ongefundeerd en onwaar.

Redactie digitale media
26 July 2012 13:43Gewijzigd op 14 November 2020 22:21
SGP-leider Kees van der Staaij. Foto ANP
SGP-leider Kees van der Staaij. Foto ANP

De SGP stelt in het verkiezingsprogramma dat christelijke hulporganisaties uit Amsterdam geen subsidie krijgen niet omdat ze geen kwaliteit leveren, maar omdat ze christelijk zijn. Nrc.next beoordeelt deze stelling als onwaar.

Het gaat in het verkiezingsprogramma om de organisaties Het Scharlaken Koord en Youth for Christ, die subsidie ontvangen van de gemeente Amsterdam.

Youth for Christ krijgt geen rechtstreekse subsidie meer voor het jongerenwerk in de Amsterdamse wijk de Baarsjes. De subsidie gaat nu naar de nieuwe stichting The Mall De Baarsjes. Deze stichting, die werkt onder de vlag van Youth for Christ, heeft beloofd om ‘breed’ personeel te werven.

Het mogelijk stopzetten van subsidie aan Het Scharlaken Koord „kan ook aan de crisis liggen”, schrijft nrc.next.

Veerdiensten

De SGP pleit voor steun aan veerdiensten. Ze voorkomen jaarlijks maar liefst 333 miljoen omrijkilometers, schrijft de SGP in haar verkiezingsprogramma. Het getal van 333 miljoen omrijkilometers komt uit een afstudeerscriptie uit 2010 die werd aangeboden aan SGP-lijsttrekker Van der Staaij. Het aantal ‘overzettingen’ in die scriptie is overgenomen uit een scriptie uit 2004 en niet aangepast aan recente cijfers. Ook vindt nrc.next de steekproef onder passagiers nogal klein. De krant komt met een rekensom uit op 320 miljoen omrijkilometers.

Koopzondagen

Steeds meer gemeenten verklaren zich toeristisch om elke zondag open te kunnen zijn, schrijft de SGP in het verkiezingsprogramma. Nrc.next beoordeelt deze stelling als half waar.

De stelling dat een eenverdienersgezin met een inkomen van 40.000 euro 90 procent meer belasting betaalt dan een tweeverdienersgezin met eenzelfde inkomen, werd door de krant als waar bestempeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer