Muziek

Oppositie tegen komst Engels orgel in Hooglandse Kerk Leiden

LEIDEN – De komst van een Engels kathedraalorgel in de Hooglandse Kerk in Leiden moet worden tegengegaan.

Muziekredactie
25 July 2012 09:49Gewijzigd op 14 November 2020 22:19
Impressie van de situering van het toekomstige Engelse orgel in de Leidse Hooglandse Kerk. Foto SCOL
Impressie van de situering van het toekomstige Engelse orgel in de Leidse Hooglandse Kerk. Foto SCOL

Dat zegt een groep mensen die verenigd is in de Stichting Behoud Hoogkoor en Transepten van de Hooglandse Kerk Leiden, meldt het Leidsch Dagblad woensdag. De stichting noemt het plan van de Stichting Cathedral Organ Leiden (SCOL) om in de Hooglandse Kerk het grootste Engelse orgel op het Europese vasteland te realiseren een „onzalig plan.”

De SCOL werd in 2006 opgericht om het Engelse orgel er te krijgen. „Hoofddoel is om de Engelse koor- en orgelmuziek optimaal te kunnen vertolken voor een groot publiek in een passende entourage”, aldus de stichting op haar website. Daarom moet een instrument gebouwd worden „dat is gebaseerd op de grootte en klankkleur van het type orgel zoals men dat in de Engelse kathedralen kan vinden. Een dergelijk orgel heeft de warme, orkestrale en grondtonige klankkleur die zo kenmerkend is voor de periode 1880-1920, de periode van de beroemde orgelbouwers ‘Father’ Willis en Harrison & Harrison.”

Inmiddels is een Willisorgel aangekocht dat in nagenoeg originele staat verkeert en dertig registers telt, verdeeld over drie klavieren en pedaal. Het is oorspronkelijk gebouwd voor de St Mark’s Church te Birkenhead en bevond zich sinds 1995 in de orgelzaal van Henk Kooiker in Rijnsaterwoude. Het orgel is in februari 2008 gedemonteerd en opgeslagen bij een Nederlandse orgelmaker. Het zal worden gerestaureerd en worden ingepast in de plannen voor een vierklaviers instrument.

De Stichting Behoud Hoogkoor en Transepten van de Hooglandse Kerk Leiden stelt dat de realisering van het orgel ten koste zal gaan van de schoonheid van het interieur van het gebouw en dat het project financieel ongewis is. Ook zou de achterban niet zijn geraadpleegd en zouden de initiatiefnemers „nogal regentesk te werk” gaan. De reden waarom de stichting nu aan de bel trekt, is dat de SCOL is begonnen met een procedure die moet uitmonden in de bouwvergunning voor de plaatsing van het orgel in 2014.

Meer informatie over de SCOL: www.cathedralorgan.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer