Personeel vliegbasis Twenthe nog in onzekerheid
Het is nog niet duidelijk of personeel van de vliegbasis Twenthe een studie van het ministerie van Defensie mag inzien over de sluiting van deze basis. Het personeel wil weten waarom de minister van Defensie juist Twenthe wil sluiten. Volgens de medezeggenschapscommissie staat dat in die studie, stelde ze woensdag tijdens een kort geding in Den Haag.
De rechter doet woensdag 10 september uitspraak. Defensie ontkende tijdens het geding dat een dergelijk document bestaat. Het personeel stelde op zijn beurt dat het om een geheim rapport gaat. Het ministerie van Defensie wil pas op prinsjesdag de plannen bekendmaken voor de sluiting van enkele vliegbases.
Een groep van ongeveer honderd militairen van de vliegbasis was in vol ornaat aanwezig bij de zitting. Wegens de enorme belangstelling had de rechtbank ook een videozaal beschikbaar gesteld, zodat niemand iets hoefde te missen.
De militairen hadden voor de gelegenheid allemaal een halve verlofdag opgenomen en waren met twee bussen naar Den Haag gekomen. „Dit is een begin", zei luchtvaartspecialist en beroepsmilitair bij de vliegbasis H. Neuteboom Spijkerhaar. „We willen weten waarom wij moeten sluiten en niet een andere meer verouderde basis als Volkel. Onlangs hebben wij nog een nieuwe landingsbaan in gebruik genomen."
Na afloop van de zitting bleek dat veel militairen vermoeden dat er niet goed is nagedacht over het sluiten van de vliegbasis. „Wij denken dat er met dartpijltjes naar een landkaart is gegooid", aldus een woordvoerder van de medezeggenschapscommissie.
Tijdens het kort geding eiste de medezeggenschapscommissie ook haar recht op inspraak op. Defensie vindt dat het personeel van de vliegbasis voor de muziek uit loopt. Een eventueel besluit tot sluiting van de vliegbasis behoort tot het primaat van de politiek en valt niet onder het medezeggenschapsrecht van de medezeggenschapscommissie. Raadsman R. Moszkowicz van het personeel betwiste die lezing. Het personeel zou wel degelijk een vrijblijvend advies mogen geven aan Defensie over al dan niet voorgenomen besluiten. Defensie stelt dat inspraak pas aan de orde is als het besluit definitief is en er een reorganisatieplan wordt opgezet.