De Wekker
In De Wekker, orgaan van de Christelijke Gereformeerde Kerken, analyseert missionair consulent Bram Dingemanse in hoeverre gemeenten missionair zijn.
„Hoeveel mensen komen er „uit geen kerk” over naar ons kerkverband? Dat zijn er gemiddeld 88 per jaar (Jaarboek 2011 en 2012, cijfers van 2010 en 2011), een getal dat al ruim tien jaar redelijk stabiel is. We zijn God dankbaar voor elk van deze personen. Wat een wonder als genade een mens overwint om te buigen bij het kruis. Tegelijk dwingt het cijfer ons tot nederigheid, zeker als we het verder analyseren.
Het slechte nieuws is dat in maar liefst 69 procent van onze gemeenten in twee jaar tijd niemand is toegetreden vanuit de onkerkelijkheid. In de meeste van onze gemeenten is geen enkele missionaire groei. Dat baart ons zorgen. (…)
In 29 procent van de gemeenten is enige vrucht te zien. Eén of enkele mensen hebben de weg gevonden, zijn gedoopt en werden toegevoegd aan Gods gemeente. Samen brengen deze gemeenten ruim een kwart van de toetreders in ons kerkverband binnen.
Twee dingen vallen op. Allereerst de geografische spreiding. De twee kleinste particuliere synodes, het westen en het zuiden, zorgen samen voor 70 procent van deze toetreders. (…) In grote gemeenten komen procentueel dus beduidend minder toetreders binnen dan in kleinere. (…)
Via slechts vier gemeenten komt 72 procent van alle nieuwe gelovigen binnen: Amsterdam-Noord, Rotterdam-Charlois ICF, Haarlem/Open Huis en Zwolle. Het zijn dus voornamelijk zendingsgemeenten die toetreders ons kerkverband binnen brengen. (…)
Hoe kunnen we eraan werken dat in die 69 procent van onze gemeenten het cijfer nul verdwijnt? Hoe bereiken we dat in élke gemeente nieuw leven binnenkomt? Laten we teruggaan naar Filadelfia. Wat was zijn geheim? Drie dingen.
Filadelfia had een heerlijke belofte ontvangen: God geeft een open deur! En in gebed werd die belofte aan God voorgehouden: Doe gelijk gij gesproken hebt. Laten we in onze gemeenten veel meer bidden om open deuren. God geeft ze nog steeds en hij belooft ze ook aan ons.
Verder heeft Filadelfia het Woord van God bewaard (Open. 2:8). Dat was geen passief conserveren, maar actief navolgen. Het Woord van God bewaren betekende voor hen diepe gehoorzaamheid en dwalingen buiten houden, ook als dat lijden met zich meebracht (Openb. 3: 10). En goede werken doen (Openb. 3:8).
Ten derde heeft Filadelfia met vrijmoedigheid de Naam van Jezus verkondigd in de stad. Ze schaamden zich niet voor het Evangelie en deelden dat waar ze maar konden, met daden en woorden vol liefde. Zelfs de grootste vijanden, de Joden die met kwade bedoelingen langszij kwamen, werden overwonnen door de liefde van God die in de kerk van Filadelfia zichtbaar en hoorbaar werd.”