Economie

Boekhoudschandaal achtervolgt Ahold

Het boekhoudschandaal bij supermarktconcern Ahold houdt de gemoederen al meer dan zes maanden bezig. Hieronder volgt een feitenoverzicht.

ANP
3 September 2003 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 00:32

24 februari 2003: Ahold schokt de financiële wereld met een omvangrijk boekhoudschandaal. Door gerommel in de boeken bij het Amerikaanse dochterbedrijf US Foodservice moet het bedrijf de winst over 2001 en de eerste drie kwartalen van 2002 herzien. Ook bij de Argentijnse supermarktketen Disco is sprake van malversaties. De topmannen C. van der Hoeven en M. Meurs treden af. De beurskoers stort in met 63 procent van 9,71 tot 3,59 euro.

26 februari: De Amerikaanse beurswaakhond Securities and Exchange Commission (SEC) begint een onderzoek naar mogelijke fraude bij Ahold. De beurskoers komt in de loop van de dag op een dieptepunt van 2,39 euro.

27 februari: De Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie doet aangifte bij justitie tegen Ahold-topman Van der Hoeven wegens heling of medeplichtigheid aan verduistering.

28 februari: Het concern geeft toe de Nederlandse en de Amerikaanse beurstoezichthouders van de malversaties op de hoogte te hebben gebracht voordat 24 februari bericht naar beleggers is gestuurd.

5 maart: Ahold krijgt 3,1 miljard euro krediet van vijf banken. De holding Ahold en onder meer Albert Heijn en de Amerikaanse keten Stop & Shop staan garant voor de lening.

19 maart: Een arbitragecommissie gaat de vertrekregeling van Van der Hoeven en Meurs vaststellen.

26 maart: Ahold verbreedt zijn onderzoek bij Disco naar „bepaalde transacties” en „aanverwante zaken” bij de Argentijnse keten.

3 april: De onderneming trekt zich terug uit Brazilië, Argentinië, Peru, Chili en Paraguay.

11 april: Ahold wil de termijn waarbinnen het zijn jaarrekening over 2002 moet opmaken, kunnen verlengen met een periode van ten hoogste zes maanden.

29 april: Het supermarktconcern verkoopt al zijn belangen in Indonesië voor 12 miljoen euro.

2 mei: Ahold doet voor een onbekend bedrag zijn Maleisische Tops-supermarkten van de hand. Het concern benoemt tevens de Zweed A. Moberg, afkomstig van Ikea, tot nieuwe topman.

8 mei: De fraude bij US Foodservice blijkt groter dan gedacht. Het bedrijf boekte in de afgelopen jaren 880 miljoen dollar te veel aan winst in plaats van 500 miljoen, zoals eerder werd aangenomen.

26 mei: Bij de Amerikaanse dochteronderneming Tops Markets blijkt voor 29 miljoen euro in de boeken te zijn gerommeld.

4 juni: Ahold verkoopt de snoepwinkels van Jamin.

19 juni: Het supermarktconcern krijgt de Fin H. Ryöppönen als nieuwe financiële topman.

7 juli: Het openbaar ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar Ahold.

30 juli: De verkoop van Disco gaat voorlopig niet door. Een Argentijnse rechtbank heeft beslag laten leggen op de onderneming. Later zal ook een Uruguayaanse rechtbank beslag leggen op de aandelen.

1 augustus: Ahold rondt de verkoop van de winkelketen Santa Isabel in Chili af. Hiermee verdient het concern 77 miljoen euro.

8 augustus: De omzet van Ahold is door de lage dollarkoers in het tweede kwartaal met 12,4 procent gedaald tot 13 miljard euro. Ahold stelt de publicatie van de jaarrekening opnieuw uit, ditmaal tot 30 september. Om uitleg te geven houdt de onderneming 4 september een extra aandeelhoudersvergadering.

26 augustus: Het bedrijf verkoopt zijn Amerikaanse dochteronderneming Golden Gallon, een keten van benzinestations en gemakswinkels.

2 september: De beurskoers heeft zich hersteld tot ongeveer 8,50 euro, nog maar 13 procent onder het niveau van voor het naar buiten komen van het boekhoudschandaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer