Binnenland

Kampeerders en campingeigenaars liggen niet wakker van het weer

„Nog een keer, nog één spelletje? Please!” Ondanks de stromende regen willen de doornatte kinderen op chalet­park Gerrit Jan’s Hoeve in Voorthuizen dolgraag doorgaan met het spel ”raven en ratten”. „Ze trekken zich niets van de regen aan.”

23 July 2012 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 22:17
Net zoals de meeste kinderen spelen de kinderen van de familie Weststrate uit Apeldoorn graag met water. De foto is gemaakt op camping de Drenthse Roos in De Wijk. Foto familie Weststrate
Net zoals de meeste kinderen spelen de kinderen van de familie Weststrate uit Apeldoorn graag met water. De foto is gemaakt op camping de Drenthse Roos in De Wijk. Foto familie Weststrate

Het caravanpark lijkt op het eerste gezicht uitgestorven op deze natte middag. De regen daalt gestadig neer. Er staan behoorlijk wat auto’s op de parkeerplaats, maar mensen zijn er niet te zien.

Op het grote grasveld midden op het park is het verre van stil. Vier kinderen doen hun uiterste best vier anderen te vangen. „We spelen raven en ratten”, zegt een meisje als ze is getikt. „Vier kinderen zijn raven, vier zijn ratten. We staan klaar bij een lijn. Als Nadine raven roept, moeten de raven de ratten tikken. Als ze ratten roept, moeten die de raven vangen.”

Nadine van de Munt (20) vormt samen met haar vriend Rijk van Braak (19) zes weken lang het recreatieteam van de Gerrit Jan’s Hoeve. „Eigenlijk zouden we om 14.00 uur met de spelletjes beginnen. Omdat het regende, wilden we een halfuur later starten. Maar de kinderen bleven gewoon op het grasveld spelen tot wij kwamen. Ze trokken zich niets van de regen aan.”

Inderdaad, met veel enthousiasme en plezier proberen drie overgebleven ratten raaf Dirk te vangen. Met een triomfantelijke sliding op het kletsnatte gras haalt de jongen de veilige overkant. Prompt doen de andere jongens hem dat na. Als Van de Munt vanwege de regen zegt te stoppen met het spel, willen de kinderen koste wat het kost doorgaan. Zelfs als de doornatte recreatieteamleden naar hun droge stacaravan vluchten, gaan de even natte kinderen naar de speel­toestellen.

„Normaal gesproken doen we ’s middags minimaal een uur spelletjes met de kinderen. Als we verstoppertje spelen, kan het wel twee uur duren. Vanmiddag was een dik halfuur lang genoeg”, zegt Van de Munt in de stacaravan, terwijl ze zich afdroogt met een handdoek. „Vorige week hadden we niet zo veel last van de regen, maar vanmiddag blijft het maar doorgaan.”

’s Morgens knutselt het tweetal dagelijks met de aanwezige kinderen op het chaletpark. Dat gebeurt in een grote loods, dus het knutselen kan onder alle weersomstandigheden doorgaan. In de loods zijn ook grote bordspellen aanwezig. „Tijdens de regen­achtige dagen van vorig jaar zomer kwamen er meer dan twintig kinderen in de loods spelletjes doen. Sommigen namen hun ouders mee en het was een heel gezellige boel”, vertelt de studente geschiedenis. „Eigenlijk hoeven we nooit een activiteit vanwege het weer af te blazen”, zegt haar vriend Rijk van Braak. „Alleen als er niemand komt opdagen.”

Op de parkeerplaats haalt het echtpaar Rodrigo de boodschappen uit de auto. „Kom maar even mee naar de caravan”, zegt G. Rodrigo-van Dijk (60) als de verslaggever wat vragen wil stellen. „Zo in de regen is dat niks.” Het echtpaar uit Krimpen aan den IJssel heeft in de goed geïsoleerde chalet weinig last van het koude, natte weer. „We vermaken ons hier best. Lekker wat lezen of breien.” Vanwege de regen gaan maar weinig vakantie­gangers op de Veluwe fietsen of wandelen. „Dat deden we toch al niet”, zegt zij. „Ik heb vorig jaar een nieuwe knie gekregen en nu is mijn man aan de beurt.”

De Rodrigo’s hebben het chalet in Voorthuizen aangeschaft vanwege de rust op het park. „Geen auto’s, geen herrie, heerlijk!” Ook de schone lucht speelt een rol. „Ik ben wel eens een beetje benauwd, maar in Krimpen aan den IJssel is dat veel erger dan hier. Die Rijnmondlucht is een stuk ongezonder, dat merk ik goed”, zegt A. Rodrigo (64). Vorig jaar heeft hij het chalet geschilderd. „Toen was het doe-weer. Niet te warm, wel droog.” Dit jaar wilde hij de laatste hand leggen aan het schilderwerk, maar het is er vanwege de regen nog niet van gekomen.

Mede-eigenaar Gert van de Munt van Gerrit Jan’s Hoeve merkt nog niet echt dat het rustiger is op het park vanwege de regen. „De grootste drukte komt nog. De meeste mensen hebben hier een eigen chalet of stacaravan. Ze gaan en komen wanneer zij willen. Het zou best kunnen dat ze eerder naar huis gaan vanwege de regen, maar daar merken wij niets van.”

Ook op de naburige camping Het Beloofde Land is niet te merken dat het rustiger is vanwege het weer. Overal lopen en spelen kinderen. Zelfs in het zwembad, waar de stevige regen honderden belletjes veroorzaakt.

„Kom gauw onder de luifel”, zegt Johan Dubbeldam (35) uit Lisse. Hij staat met zijn vrouw en drie jongens van 9, 6 en 2 jaar dik een week op de camping en heeft nog twee weken te gaan. „Ik ben van huis uit een kampeerder, maar mijn vrouw niet. Vorig jaar heb ik haar eindelijk kunnen overtuigen om een vouwwagen te kopen. In het pinksterweekeinde hebben we hem uitgeprobeerd, maar toen is er geen spatje gevallen. Nu krijgt hij de vuurdoop, maar er lekt gelukkig niets.”

Het tentzeil houdt het wel, maar hoe staat het met de mensen eronder? „Je hoeft met ons geen medelijden te hebben”, zegt Rianne Dubbeldam-van de Boon (31). „Ondanks de regen ben ik helemaal om. Twee weken in een stacaravan in het hoog­seizoen kostten ons 1500 euro. Nu betalen we nog niet de helft voor drie weken in onze vouwwagen. En de kinderen hebben minstens zo veel lol.”

Al stampend in de steeds groter wordende plassen loopt een buurman grijnzend in zijn groene laarzen voorbij. „We hebben het hier best gezellig met elkaar”, zegt Dubbeldam. „Als je in Nederland gaat kamperen, moet je er rekening mee houden dat het een natte vakantie kan worden. Als je dat niet incalculeert, kan ik me voorstellen dat je hier snel bent vertrokken.”

Peter en Marieke van den Hil uit Waddinxveen zijn wél na een week op camping Schoolzicht in Aagtekerke vertrokken naar Zuid-Frankrijk. Marieke, via de telefoon: „Op zich ging het nog redelijk in Aagtekerke. ’s Nachts regende het vaak en overdag was het droog. Maar het was wel overal heel drassig.” Toen de weerberichten op 13 juli voor het hele weekeinde regen voorspelden, besloot het gezin naar Zuid-Frankrijk te vertrekken. Marieke: „Daar had mijn broer twee weken een stacaravan besproken en op die camping was er nog één vrij. We hebben de stoute schoenen aan­getrokken en zijn vertrokken.”

Door autopech van Mariekes broer en files doet het gezin er veertien uur over om het dorpje Cruas te bereiken, krap 200 kilometer boven Marseille en de Middellandse Zee. Marieke: „Ik dacht: Waar zijn we aan begonnen? Twee uur met pech langs de kant van de weg, daarna in de file en toen we arriveerden was het bloedheet.” Eenmaal geïnstalleerd en geacclimatiseerd geniet het gezin met drie dochters van 5, 4 en 2 „met volle teugen” van de vakantie. „Het is hier nu 24 graden en we kunnen ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds buiten eten. Heerlijk!”

Ook de caravan van Van den Hil op Schoolzicht is bezet. Marieke: „Er was een wachtlijst van mensen die erin wilden. We hebben de lijst afgebeld en bij de derde was het raak. Zo is de caravan geen week onbewoond gebleven.”

Inmiddels zijn de vooruitzichten voor Nederlandse vakantie­gangers positiever. Volgende week loopt volgens de voorspellingen de temperatuur op naar zo’n 25 graden en daalt de neerslagkans naar 10 procent per dag. Grote kans dat de raven op Gerrit Jan’s Hoeve volgende week de ratten onder een stralende zon kunnen tikken.


„Schelden op het weer is schelden op de Heer”

Campingeigenaren liggen over het algemeen niet wakker van de vele regen de afgelopen weken. „De zomer is nog lang, er kunnen nog genoeg mooie weken volgen.”

Agrariër Wilbert de Visser van minicamping Breehof in Koudekerke heeft door het natte weer dubbele pech: de schimmel slaat toe in zijn gewassen en enkele kampeerders blijven weg. „Zij hebben wel gereserveerd, maar zeiden van te voren: Ik kom alleen als het mooi weer is. Dat is het niet, dus momenteel zijn twee van mijn vijftien kampeer­plaatsen niet bezet.”

De Visser neemt het nogal laconiek op. „Een camping is net een seizoensproduct. Met mooi weer verkoopt het goed, met regenachtig weer niet. Dat is nu eenmaal het risico van een ondernemer.”

De vele regen drukt de stemming op de minicamping, volgens de eigenaar. „Maar de mensen houden de moed er aardig in. Ze weten dat ze kans hebben op nattigheid als ze in Nederland op vakantie gaan. Maar op Walcheren zijn er voldoende bestemmingen voor regenachtige dagen. Alleen mensen die speciaal voor het strand kwamen, vervelen zich.”

Ook Jan Hakkers, eigenaar van vakantiepark De Kleine Belties in Hardenberg, ligt niet wakker van de regen. „De kampeerplaatsen vormen slechts een klein gedeelte van ons park en ze waren de afgelopen weken voor 60 tot 70 procent bezet. Sinds gisteren staat de camping helemaal vol.”

Hakkers heeft het nog niet meegemaakt dat mensen wegbleven vanwege de regen. „Er wordt alle dagen geboekt. Mensen wilden deze week nog bijboeken voor volgende week, maar dat kon niet omdat we dan vol zitten.”

Sommige buitenactiviteiten op het vakantiepark konden vanwege het weer niet doorgaan, maar daar was volgens Hakkers in veel gevallen een alternatief voor. „Ik heb een grote hal waar 300 mensen in passen. Toen het volleybaltoernooi niet doorging, hebben we in plaats daarvan een tafeltennistoernooi in de hal georganiseerd.”

De campingeigenaar gluurt iedere ochtend na het opstaan wel door de gordijnen hoe het weer eruitziet, maar blijft nuchter. „Er is er maar Eén Die het weer bepaalt. Schelden op het weer is schelden op de Heer, zeg ik altijd maar.”

Omdat Bert Stolker dit jaar voor het eerst camping De Verborgen Hoek in het Friese Harich runt, kan hij de bezetting niet vergelijken met die van voorgaande jaren. „Het zou best kunnen dat er de afgelopen weken wat minder rondtrekkende kampeerders hebben aangeklopt, maar komende week zijn we volgeboekt. De reformatorische gezindte is vrij honkvast. Als die mensen eenmaal gereserveerd hebben, boeken ze niet vanwege het weer even gauw een vliegreisje naar Turkije.”


„Mensen denken vaak negatief”

Het weer. Een gevoelig thema, zeker in vakantietijd. Dat merkte ook 
Recron, Vereniging van Recreatie­ondernemers Nederland, toen het op 
9 juli de media opriep minder negatieve weersvoorspellingen te doen.

Inmiddels wil de vereniging geen reactie meer geven. „We gaan in gesprek met de weermannen en -vrouwen”, zegt een woordvoerster. „Interviews geven we niet meer.”

Voor Recron was de maat vol op 9 juli. „Dit is het zoveelste jaar dat de recreatiesector flinke schade dreigt op te lopen omdat de media slecht weer voorspellen, terwijl het in de praktijk erg meevalt”, schreef Recrondirecteur Joep Thönissen in een persbericht. „De week van 2 juli begon –zoals zo vaak– met dreigende weerswaarschuwingen. Zware regen en onweersbuien verwacht. Geen weer om te recreëren in eigen land, zo leek het. Maar in 95 procent van Nederland was het de hele week constant uitstekend weer. Ondertussen lieten mensen hun geplande dagje uit of weekje weg schieten, terwijl ze zich voor niks bang gemaakt hadden.”

Recron pleitte voor een apart recreatief weer­bericht. Thönissen: „Hierin is aandacht voor wat er voor toeristen mogelijk is bij het te verwachten weertype. Geef bijvoorbeeld aan of er een ideale windkracht is voor zeilers of dat het zonnetje geschikt is voor een dagje pretpark.”

De brancheorganisatie wil dat weerstations het weertype per regio voorspellen in plaats van voor het hele land. „Het weer in de regio’s verschilt. Doe hier recht aan in de voorspellingen. Een flinke bui in Hilversum betekent niet dat de rest van het land blank staat.”

„Het weerbericht in Nederland is al van zeer hoogstaande kwaliteit”, reageerde Cees Molenaars van het KNMI op het pleidooi van Thönissen. „De weerbureaus doen het heel erg goed. Maar mensen accepteren niet meer dat het soms tegenzit. Al is het natuurlijk zuur voor een ondernemer om tegen lege stoelen aan te kijken op een mooie zomerdag.”

Accountmanager Annelies Mosch van Meteo Consult –waar ook het weerbericht in deze krant vandaan komt– herkent het probleem dat Recron aankaart. „Mensen luisteren ’s morgens op de radio naar het landelijke weerbericht en besluiten dan of ze naar een pretpark gaan of niet.”

Met iets meer moeite zouden mensen kunnen achterhalen hoe het weer eruitziet in het gebied waar ze naartoe willen gaan. Mosch: „Op onze website kunnen mensen een plaatsnaam intikken voor een lokale weersverwachting.”

In het algemeen merkt Mosch op dat het heel belangrijk is hoe het weerbericht wordt geïnterpreteerd. „Mensen denken vaak negatief. Ze horen alleen maar dat er kans is op regen, maar dat er tussendoor brede opklaringen zijn, merken ze niet op. We krijgen ook nooit commentaar als er mooi weer in de weersverwachting staat, alleen maar als het over regen gaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer