Economie

Er hing wat in de lucht bij AB Oost

APELDOORN – Stel, je bent boer en je wordt ziek. Terwijl in de stal 120 koeien staan te trappelen om gemolken te worden, lig je met hoge koorts in bed. Grote kans dat je vrouw de telefoon pakt en de bedrijfsverzorging belt. Korte tijd later rijdt iemand het erf op die van wanten weet. Een korte instructie en de boer kan met een gerust hart uitzieken.

20 July 2012 22:16Gewijzigd op 14 November 2020 22:16
beeld ANP
beeld ANP

Juist om dit soort specialisten was het de boeren te doen, toen ze in 1963 de Coöperatieve Vereniging Agrarische Bedrijfsverzorging (CVAB) oprichtten. Extra zuur is het dat hier komende maanden klappen gaan vallen. Van de 720 vaste CVAB-medewerkers gaat AB Oost, zoals de in de loop der jaren uitgebreide organisatie nu heet, er zeker 300 ontslaan.

AB Oost is een gigant onder de personeelsorganisaties. De coöperatie telt 11.000 boerenleden uit vier provincies. De 4500 medewerkers werken niet meer alleen in de land- en tuinbouw maar ook in de bouw, het onderhoud van groen, de industrie en het transport. De meesten doen dat op losse basis.

De sanering is ingegeven door de economische crisis. Daardoor is de vraag naar tijdelijke arbeid teruggelopen en staat de winstgevendheid onder druk, zo heet het in een verklaring van het bedrijf. Medewerkers zijn geschokt, maar willen liever niet in de krant. De leden van de ondernemingsraad hebben een spreekverbod. Maar iedereen wist dat er wat in de lucht hing.

Dit voorjaar vertrok na twintig jaar onverwacht directeur Richard Heerink. Hij werd opgevolgd door Martin Engbers, voormalig topman van automatiseerder Stratech. Terwijl Heerink inzette op omzetvergroting om de vaste kosten te drukken, wil Engbers een cultuuromslag „van leverancier van uren naar een flexibiliseringspartner van arbeid”, schrijft hij in het relatiemagazine.

Het jaarverslag van 2010 toont een verlies van 1,4 miljoen euro bij een omzet van 121 miljoen. Ook in 2009 werd al fors verlies geleden (1,6 miljoen). Een kostenbesparing van 4,5 miljoen euro bood onvoldoende soelaas. Grote knelpunt: de vaste kosten. Met name in de wintermaanden is er weinig werk, maar moeten de vaste krachten wel worden doorbetaald. Engbers wil daar snel van af. Al in september wil hij het met de bonden eens zijn over een sociaal plan. De medewerkers krijgen hulp bij het vinden van nieuw werk, schreef de directie deze week in een brief.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer