Burgemeester Rome: Breek het zwijgen over christenvervolging
ROME – Nog geen tweehonderd mensen namen deel aan een manifestatie tegen christenvervolging woensdagavond in Rome. Een van de sprekers blijft desondanks positief over de opkomst: „We zijn met weinigen, maar we zijn de meerderheid.“
Een vijftal vlaggen van ”Militia Christi”, een spandoek met het opschrift ”Vandaag is de wereld als een groot Colosseum” en tegen de tweehonderd man, inclusief drie lijfwachten van de christelijke politicus Cristiano Allam, een voormalige moslim. Dat was het beeld van de manifestatie woensdagavond die de organisatie Salviamo cristiani (Laten we de christenen redden) had georganiseerd op het plein van de Heilige Apostelen in de binnenstad van Rome. Het doel van de manifestatie was te protesteren tegen de vervolging van christenen overal ter wereld.
Vijf jaar geleden was op hetzelfde plein een gelijksoortige bijeenkomst gehouden. Het verschil met woensdag was schrijnend: een zeer magere opkomst en op de weliswaar indrukwekkend lange sprekerslijst slechts één spreker van betekenis en geen enkele officiële vertegenwoordiging van andere religies. Vijf jaar geleden waren meer dan honderd parlementariërs aanwezig, een moslimleider en de voorzitter van de Joodse gemeenschap in Rome.
De enige deelnemer van naam was Gianni Alemanno, de burgemeester van Rome, die de christenen een hart onder de riem stak. „We moeten het zwijgen over moordpartijen op christenen stoppen. Het Gordijn van de Stilte moet worden opgetrokken. Vervolgde christenen moeten zich niet alleen voelen. We moeten ze verdedigen”, zei hij. Alemanno heeft vorige maand, in samenwerking met het Italiaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken, een Centrum voor Religieuze Vrijheid opgezet dat de religieuze vrijheid in de wereld in kaart moet brengen.
Andere sprekers kwamen uit dezelfde kring, zoals Alemanno’s vrouw en een parlementarier uit Berlusconi’s partij, die Allams getuige was toen de Egyptenaar door de paus werd gedoopt in de Sint Pieter in 2008. Hij nam daarbij toen de naam Cristiano aan. Zo’n tien jaar geleden was de goed formulerende ex-moslim uit Egypte een gewilde commentator in de media. Korte tijd was hij adjunct-hoofdredacteur van de gezaghebbende krant Corriere della Sera. Later stapte Allam over op de politiek, richtte zijn eigen partij op die aanhaakte bij de centrumrechtse stroming van Berlusconi. Sinds hij in 2009 werd gekozen in het Europese parlement wordt weinig meer van hem vernomen.
In mei werd ook in Rome een betoging tegen christenvervolging gehouden. De betoging was georganiseerd door de joodse en een christelijke gemeenschap.