Nieuwe beweging Syrië beoogt verzoening
DAMASCUS – De aanhang van de Syrische interreligieuze Musalahahbeweging groeit snel. De weg naar vrede is een weg van dialoog en verzoening, zo is de overtuiging van een groeiend aantal Syriërs.
De Musalahahbeweging is een initiatief dat enkele maanden geleden spontaan ontstond. In familiekring en tijdens bijeenkomsten in lokale moskeeën en kerken groeide bij een aantal Syriërs de overtuiging dat het zo niet langer kon. Men zag het gemeenschappelijke vaderland ten onder gaan.
De beweging vindt de nieuwe minister van Nationale Verzoening, Ali Haider, aan haar zijde. Zijn persoonlijk lijden symboliseert in zekere zin de kern van de Musalahahbeweging. De zoon van de minister werd enkele maanden geleden vermoord door onbekenden.
Na recente gruwelijkheden in Tremseh volgen opnieuw tegenstrijdige berichten betreffende de schuldvraag. Vader Fernandez, hij leidt het Oecumenische Centrum in Tabbaleh in de buurt van Damascus, spreekt over een tragedie waarbij met de slachtoffers ook de waarheid werd gedood. Hij waarschuwt dat „het verder bewapenen van de strijdende partijen nog meer geweld zal veroorzaken.”
Na de bloedbaden in Hula en Tremseh, die de sektarische haat nog verder deden oplaaien, en na alle mislukte internationale conferenties over Syrië, waar vooral dreigende oorlogstaal werd gehoord, presenteert de Musalahahbeweging zichzelf steeds meer als de derde weg; de weg van dialoog en verzoening.
De beweging ziet de laatste weken een snelle groei qua leden en naamsbekendheid. Steeds meer belangrijke Syrische groeperingen en invloedrijke persoonlijkheden spreken hun steun uit.
Enkele dagen geleden sloot ook het Syrische Forum van Families zich bij de beweging aan. Dit forum brengt leiders van clans, stammen en religieuze communiteiten samen rond een gedeelde zorg over het belang van familie- en gezinsleven.
Vorige week kwamen meer dan 800 persoonlijkheden uit de hele Syrische samenleving samen in de oostelijke stad Deir Zur, waar ze de boodschap van de Musalahahbeweging onderstreepten: de enige oplossing voor de Syrische impasse is gelegen in het afzweren van geweld en het streven naar onderlinge dialoog.
Ook vanuit de regering en de oppositie krijgt de Musalahahbeweging steeds meer sympathie. De beweging is momenteel vooral actief in de door sektarische strijd verscheurde stad Homs.
Na weken van benauwende schaakmat kwam er vorige week plotseling beweging in de situatie van de honderden christenen, die in de christelijke wijken Bustan Diwam en Hamidiyeh vast waren komen te zitten tussen de vuurlinies. Meer dan zestig van hen konden de stad verlaten. Dit werd mogelijk nadat er een overeenkomst kon worden gesloten tussen de regeringstroepen die de wijken belegeren en de gewapende rebellen die ze bezetten.
Plaatselijke christelijke leiders bevestigden dat dit akkoord tot stand kwam dankzij de wekenlange bemiddeling door leden van de Musalahahbeweging die alle in Homs aanwezige religieuze denominaties vertegenwoordigen. Zij slaagden erin het vertrouwen van beide conflictzijden te winnen.
De afgelopen dagen kwam er nog ander nieuws uit Homs dat gerust spectaculair genoemd mag worden. Meer dan 300 gewapende rebellen kondigden aan bereid te zijn hun wapens neer te leggen en hun strijd voort te zetten als „politieke oppositie.” Waarbij ze onder de directe bescherming komen te staan van de Musalahahbeweging.
De 300 gewapende rebellen zijn vrijwel allen jongeren. Velen van hen zijn vrienden, bekenden of zelfs zonen van leden van de Musalahahbeweging. De beweging verklaarde dat ze met dit alles een sfeer willen creëeren die confrontatie, dialoog en verzoening bevordert.”
Het grootste probleem in Homs wordt gevormd door de aanwezige gewapende rebellen met een niet-Syrische nationaliteit. Zij komen daardoor niet in aanmerking voor dit Musalahahinitiatief. De beweging hoopt dat het Internationale Rode Kruis hier iets in kan betekenen.
Sommige oppositiegroepen in Syrië beschuldigen de Musalahahbeweging ervan „een instrument te zijn in handen van het Syrische regime.” Deze groeperingen wijzen iedere dialoog met het regime af.
De Musalahahbeweging weerspreekt deze kritiek. Zij wijst erop dat de beweging niet van bovenaf, maar van onderop is ontstaan en steeds breder draagvlak vindt in de Syrische samenleving. Een samenleving die na bijna anderhalf jaar strijd en bloedvergieten moe en uitgeput is.