Caribisch Nederland gaat over op windenergie
THE BOTTOM (ANP) – Op de Nederlandse eilanden Saba en Sint Eustatius worden komend jaar windmolens geplaatst die in een derde van de energiebehoefte kunnen voorzien. De eilanden zijn nu voor hun energie nog geheel afhankelijk van de import van dure diesel. Tijdens zijn werkbezoek aan het gebied zegde minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) vrijdag financiële steun toe voor de aanschaf van windturbines.
„Wij vonden het van onze kant niet nodig. We doen al wat het College financieel toezicht zegt. Dus voor ons is dit dubbelop”, zei Schotte.
In de aanwijzing staat dat Curaçao voor 1 september een extra dekking moet vinden voor een gat van 55 miljoen Antilliaanse gulden. Ook moet het tekorten uit vorige jaren met een omvang van 98 miljoen gulden dekken. In totaal moet Curaçao voor 153 miljoen Antilliaanse gulden (70 miljoen euro) bezuinigen. Het land mag bovendien geen nieuwe leningen aangaan zodra de begroting niet op orde is.
Volgens Schotte is zijn regering bezig met 16 hervormingen en is er al 30 miljoen Antilliaanse gulden bezuinigd. Het tekort zou bovendien geen 160 miljoen, maar 85 miljoen Antilliaanse gulden bedragen. „De aanwijzing verandert voor ons niks. We zijn dit al aan het doen, dit was niet nodig”, aldus Schotte.
De maatregel is vrijdag besloten in de Rijksministerraad, de bijeenkomst van Nederlandse ministers en vertegenwoordigers van de autonome landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, Curaçao, Sint Maarten en Aruba. Minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) en premier Mark Rutte geven vrijdag een toelichting op het besluit.
Tot de formele ‘aanwijzing’ werd besloten na een advies van het College financieel toezicht (Cft), een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de begrotingen van Curaçao en Sint Maarten. Volgens de afspraken die gemaakt zijn toen Curaçao in oktober 2010 een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden werd, heeft de Rijksministerraad het recht om de regering van Curaçao een aanwijzing te geven om de begroting aan te passen. Zo’n aanwijzing volgt dan op een advies van het Cft, dat onder leiding staat van de vroegere Nederlandse bewindvoerder bij het IMF Age Bakker.