Binnenland

Kroonprins waarschuwt voor nog meer waterproblemen

Kroonprins Willem-Alexander heeft maandag gewaarschuwd dat er in extreme situaties onherroepelijk problemen met het water ontstaan, als er niets verandert. Tientallen jaren zijn er grote ingrepen in het waterbeheer gepleegd om de landbouw of de stedelijke ontwikkeling vooruit te helpen.

ANP
2 September 2003 07:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:31

De kroonprins, die bij de opening van het academisch jaar van Wageningen Universiteit en Researchcentrum sprak, pleitte voor meer zoetwaterbergingsgebieden en voor het terugleggen van beken in hun natuurlijke ligging en vergroting van het areaal natte graslanden. Water- en natuurbeheerders staan de komende jaren voor een grote opgave, aldus de kroonprins, die gespecialiseerd is in watermanagement.

P. van Rooy, waterbeheerdeskundige van het Rathenau Instituut in Den Haag, wees maandag op de onoverzichtelijke verdeling van de taken op het gebied van waterbeheer. Nederland is het dichtstbevolkte land in Europa, maar het waterbeheerbeleid is volgens hem al 750 jaar onveranderd gebleven.

De problemen van de afgelopen tijd met het water zijn geen incidenten meer, maar vloeien voort uit het veranderend klimaat. Het wordt tijd dat de politiek zich hiermee gaat bezighouden.

De situatie bij de doorgebroken kade van een tussenboezem van de Rotte bij Rotterdam is volgens het Hoogheemraadschap Schieland stabiel. Zondagmiddag verzakte de kade over een lengte van veertig tot vijftig meter ongeveer 70 tot 80 centimeter diep. Het schap voert extra inspecties uit.

Geo Delft begint dinsdag met een onderzoek naar de oorzaak van de verzakking. Bekeken wordt of er noodvoorzieningen moeten komen. De politie is gevraagd om strenger te controleren op de maximale verkeersbelasting van de dijken.

Inmiddels zijn er dammen in de tussenboezem van de Rotte geplaatst. In een brief die huis aan huis is verspreid, meldt het hoogheemraadschap de bewoners van de nabijgelegen wijk Nieuw Terbregge dat zij zich geen zorgen hoeven te maken over verdere escalatie.

Langs de Noordkade in Pijnacker heeft het Hoogheemraadschap Delfland uit voorzorg een hulpkade aangelegd. Er is volgens een medewerker van het schap geen sprake van verzakking. De Noordkade, een veendijk, vertoont sinds vorige week diepe scheuren. Ook de Vlaardingsekade in Schipluiden, die op enkele plaatsen is afgekalfd, krijgt extra aandacht. Het waterschap Boarn en Klif in Joure heeft twee op veendijken gelegen fietspaden in de dorpen Gersloot en Goïngarijp afgesloten wegens scheurtjes in de dijken.

In Wilnis is maandag begonnen met het inlaten van water in de westelijke ringvaart. Bewoners van huizen en woonboten die nog niet waren vrijgegegeven, kregen van de gemeente De Ronde Venen te horen dat hun huizen en woonboten voorlopig nog niet geschikt voor bewoning zijn.

De Unie van Waterschappen overlegt met Geo Delft over uitbreiding van de inspecties van de dijken. Dat gebeurt nu met het blote oog. Dat is overigens geen verouderde methode, aldus G. Beetstra van Geo Delft, maar er kan niet worden gezien wat er in de grond gebeurt. Het onderzoek, dat uit dit overleg voortvloeit, zal door Geo Delft in opdracht van en in nauwe samenwerking met de waterschappen worden uitgevoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer