Buitenland

België beëindigt hoofdpijndossier

BRUSSEL (ANP) – Het Belgische parlement maakt donderdag en vrijdag een einde aan een hoofdpijndossier waarover 2 jaar geleden nog een regering viel. Politici en media spreken over een historische gebeurtenis.

11 July 2012 18:38Gewijzigd op 14 November 2020 22:07

Het tweetalige (Frans- en Nederlandstalige) Brussel en de omringende Vlaamse gemeenten worden gesplitst. Zij vormen dan geen kiesdistrict meer en ook het overeenkomstige gerechtelijk arrondissement wordt hervormd.

De slepende kwestie staat bij de meeste Belgen bekend als BHV. Het is de afkorting voor Brussel, Halle en Vilvoorde, de drie hoofdplaatsen in het gebied. BHV staat voor de enige tweetalige kieskring in België.

Het was de Vlamingen al jaren een doorn in het oog dat Franstalige inwoners van een Vlaamse gemeente in BHV konden stemmen op Franstalige partijen. Vlaanderen is officieel Nederlandstalig en de Vlamingen vrezen een verfransing van de Vlaamse randgemeenten rond Brussel. Daarnaast druiste de unieke situatie in BHV ook gewoon in tegen de grondwet.

Tijdens de moeizame onderhandelingen die leidden tot de huidige regering Di Rupo, werd eindelijk de knoop doorgehakt. Splitsen, die hap. De coalitiepartners verdedigen het akkoord als baanbrekend.

De radicale Franstalige partij FDF daarentegen spreekt over een voorbode voor het uiteenvallen van België. En opvallend genoeg uitte ook de grootste partij van België, de Vlaams-nationalistische N-VA, kritiek. Zij vindt dat voor de Franstaligen bij de splitsing toch nog te veel uitzonderingen zijn gemaakt.

Ook verliest de Vlaamse minderheid in Brussel zijn vertegenwoordiging in de Kamer van Volksvertegenwoordigers van het Belgische parlement. De Vlamingen zullen de kiesdrempel niet meer halen in de Franstalig gedomineerde hoofdstad.

Het akkoord over de splitsing van BHV wint absoluut geen schoonheidswedstrijd en zet de Brusselse Vlaming in de kou, erkende onlangs een Vlaamse krant. De meeste Belgen lijken echter blij dat het BHV-dossier eindelijk terzijde kan worden gelegd.

Over de kwestie was al sinds de jaren ’60 ruzie tussen de Franstaligen en de Vlamingen. Mede door die onenigheid viel in het voorjaar van 2010 de regering-Leterme II over de kwestie. En mede door BHV liet de vorming van de huidige regering 541 dagen op zich wachten. Het leverde België wel een wereldrecord op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer