Politiek

Leers zet landsadvocaat op Albayrak

DEN HAAG (ANP) – Minister Gerd Leers (Asiel) laat de landsadvocaat kijken of er toch nog wat te vorderen valt bij voormalig COA-baas Nurten Albayrak en de raad van toezicht die haar haar gang liet gaan, maar verwacht er tegelijk niet te veel van. Dat bleek donderdag bij een debat over de kwestie. Albayrak heeft volgens de minister ‘niet integer en laakbaar gehandeld en feiten verdoezeld’, maar of dat juridisch allemaal staande kan worden gehouden, betwijfelt hij. „Aangifte wordt lastig.”

28 June 2012 13:51Gewijzigd op 14 November 2020 21:51
Nurten Albayrak. Foto ANP
Nurten Albayrak. Foto ANP

Het gaat speciaal om de auto die ze zakelijk had, maar ook voor zichzelf gebruikte. De agenda werd daarop aangepast. Sietse Fritsma van de PVV wil niet op de landsavocaat wachten. Hij is donderdag zelf naar de politie gestapt over de valsheid in geschrifte die hij ziet bij het autogebruik van Albayrak .„Ik zie meer gronden om wel aangifte te doen, dan niet.” Vrijdagmorgen wordt de aangifte in behandeling genomen, meldde hij.

Albayrak loog ook over haar salaris, dat volgens haar maar iets van de balkenendenorm verschilde, maar in feite 20.000 euro hoger was. Haar salaris dateerde nog uit een andere periode en was wel rechtmatig verkregen, maar moest vanwege genoemd verschil worden aangepast. Aan de zijde van het departement is daar serieus aan gewerkt, aldus Leers. Volgens hem was het ‘een slag in het gezicht van mijn medewerkers’ toen bleek dat ze over het verschil zo verkeerd waren geïnformeerd. Het departement is daar dan ook niet voor verantwoordelijk, vindt hij. Hij vindt dat het ministerie steviger had moeten optreden in de salariszaak: „We hadden moeten zeggen: nu is het afgelopen, dit is de norm, jammer dan.”

De Kamer vindt dat zowel het departement als de raad van toezicht heeft gefaald, maar dat geeft Albayrak echt geen ‘verschoningsrecht’, benadrukte Sharon Dijksma van de PvdA. „Je moet er een eigen moraal op nahouden. Er zijn dingen die misschien wel kunnen, maar die hoef je niet te doen.” De SP zette daar het argument ‘de gelegenheid maakt de dief’ tegenover.

Leers liet onderzoek doen naar de gang van zaken. Dat onderzoek kostte dik 9 ton. Dat vond de Kamer wel een beetje prijzig. De minister was ook ‘geschrokken’ van de kosten, zei hij, maar het rapport is een investering in de toekomst van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers COA, vindt hij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer