Kamer geeft Rutte standje over Europa-verhaal
DEN HAAG (ANP) – De Tweede Kamer heeft premier Mark Rutte woensdag een tik op de vingers gegeven voor zijn optreden in het Europa-debat de afgelopen tijd. Een ongebruikelijke combinatie van D66, PVV, PvdA, SP en GroenLinks vindt dat wat Rutte in Nederland over Europa zegt „niet geheel overeenkomt” met wat hij in Brussel zegt.
De Kamer roept de premier daarom op „uitgebreid en inhoudelijk” te reageren op voorstellen van andere EU-leiders en ook „helder en eenduidig” te communiceren over de inzet van het kabinet in Brussel. Rutte zei in een reactie dat hij „grote moeite” heeft met de eerste constatering van de Kamer, maar niet met het verzoek.
Rutte ligt al langer onder vuur vanwege zijn Europa-standpunten. Het CDA riep hem vorige week op voorop te lopen in Europa en niet overal achteraan te hobbelen. Rutte toont volgens CDA-leider Sybrand van Haersma Buma twee gezichten: dat van premier en dat van VVD-leider in verkiezingstijd.
Anderen stellen dat Rutte in een ongemakkelijke spagaat zit met zijn standpunten. „We willen geen premier met twee gezichten en een duikpak”, zei PvdA-leider Diederik Samsom. Alexander Pechtold (D66) noemde Rutte een premier zonder visie. „Leiders zonder vergezichten zijn geen leiders”, zei Pechtold.
Volgens Rutte loopt Nederland nog altijd voorop in het Europese debat. Hij wil eerst het Europese bankentoezicht verscherpen en daarbij de rommel bij Zuid-Europese banken opruimen. Als dat gebeurd is, moet er heel goed worden nagedacht over de volgende stap, en die kan op termijn een bankenunie zijn. Daarbij hoort ook een gemeenschappelijk garantiestelsel waarbij Europese banken de spaartegoeden van burgers garanderen.
Behalve Rutte kwam ook SP-leider Emile Roemer onder vuur te liggen van de rest van de Kamer. Nu de SP het zo goed doet in de peilingen, is Roemer doelwit van andere partijen. Roemer pleitte ervoor dat de Europese Centrale Bank staatsobligaties van zuidelijke landen opkoopt om de economie te stimuleren. Eventueel moet de ECB daarvoor de geldpers aanzetten.
Dat kwam Roemer op kritiek te staan van PvdA, SP, CDA, D66 en van PVV-leider Geert Wilders. „Ik wil Roemer nog net geen eurofiel noemen, maar het is daar niet ver van vandaan”, zei hij toen de SP-leider niet kon zeggen of hij altijd tegen een politieke unie in Europa zal blijven.