Sint Maarten roept hulp Nederland in
Nederland moet Sint Maarten te hulp komen in de strijd die het eiland voert tegen de overheersende positie van Curaçao binnen het staatsbestel van de Nederlandse Antillen.
Die noodkreet richtten politiek en burgerij van Sint Maarten woensdag aan de Nederlandse fractievoorzitters die een werkbezoek afleggen aan de Antillen. Sint Maarten wil het „machtsmisbruik” door het veel grotere eiland Curaçao „niet langer accepteren”, zo hielden politiek en burgers de delegatie uit Nederland voor. Meer dan de helft van het belastinggeld dat Sint Maarten opbrengt, komt niet ten goede aan het eigen eiland, maar wordt op Curaçao aan andere doelen besteed, zo luidt het verwijt van Sint Maarten. Op Curaçao zetelt het nationale parlement van de Nederlandse Antillen. Daarin heeft Sint Maarten drie zetels; Curaçao veertien.
De constitutionele nood is op Sint Maarten ten top gestegen, poogden politici en maatschappelijke organisaties de Nederlanders woensdag duidelijk te maken. Al op 23 juni 2000 sprak de bevolking van Sint Maarten zich in een referendum uit voor een status aparte. Daarmee is sindsdien op nationaal niveau niets gedaan, klagen de eilandbewoners. Afgelopen maandag trad Sint Maarten uit de landsregering, te weten het kersverse kabinet-Godett. Als reden voert het eiland aan dat er in het regeerakkoord niet gerept wordt over het streven naar meer onafhankelijkheid voor Sint Maarten.
Volgens ingewijden zou de eilandregering van Sint Maarten, na de emotionele verklaring van woensdag, al nadenken over volgende stappen. Een ervan zou kunnen zijn dat het eiland stopt met het afdragen van belastinggelden aan de centrale regering in Curaçao.
De voorzitter van het nationale parlement van de Antillen, D. Lucia, pleitte woensdag voor het houden van een rondetafelconferentie waaraan Nederland en allezes de eilanden in de Caraïben deel zouden moeten nemen. „Alleen op die manier kunnen we het constitutionele probleem, dat alle andere problemen op de Antillen overheerst, oplossen.”
De Nederlandse fractievoorzitters, die tot woensdag in het Caraïbisch gebied verkeren, zijn terughoudend in hun reacties. „We moeten geen staatkundige oplossing zoeken voor een probleem dat in wezen niet staatkundig is”, meent PvdA-leider Bos. Net als hij vinden ook zijn collega’s een status aparte voor Sint Maarten ongewenst. Verhagen (CDA): „Het is de vraag of Sint Maarten dat aan kan. Als je ook Saba en Sint Eustatius erbij neemt, heb je over tien jaar het debat dat zij op hun beurt los willen van Sint Maarten.” Volgens ChristenUnie-leider Rouvoet moet er een vorm van decentralisatie te vinden zijn, zonder dat de Antillen als los zand uiteenvallen. „De verhoudingen zouden wellicht zo gewijzigd kunnen worden dat Curaçao niet meer per definitie bij alle beslissingen de doorslag geeft. Misschien is een systeem van twee Kamers, zoals we dat in Nederland kennen, een oplossing. In een van beide Kamers zouden alle eilanden evenveel zetels moeten hebben.”